MENIU

Încă un vaccin anti-Covid-19 a ajuns la un grad de eficiență de 90%. Când va ajunge pe piață

Universitatea Oxford și AstraZeneca au anunțat că vaccinul lor anti-Covid-19 este eficient în prevenirea îmbolnăvirii pe foarte multe categorii de persoane și s-a dovedit că funcționează pe diferite grupe de vârstă, inclusiv vârstnici.

AstraZeneca a spus luni că vaccinul său contra noului coronavirus, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, poate avea o eficiență de circa 90% prin administrarea unei singure doze, transmite Reuters.

„Eficacitatea și siguranța vaccinului confirmă că va fi deosebit de eficient contra Covid-19 și va avea un impact imediat asupra acestei situații de urgență medicală publică”, a spus Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor prezentate, niciunul dintre cei vaccinați în cadrul testelor clinice nu a fost spitalizat și nici nu a făcut vreo formă gravă a bolii.

Compania a anunțat și că face progrese mari privind procesul de fabricație și va putea produce 3 miliarde de doze anul viitor.

Matt Hancock, ministrul britanic al sănătății, a spus că este o „veste extraordinară”: „Aceste date arată că vaccinul, în doză corectă, poate avea o eficiență de până la 90%”.

Aceste rezultate prezentate de producătorul farma britanic reprezintă o nouă victorie în lupta contra pandemiei care a ucis aproape 1,4 milioane de oameni.

Universitatea Oxford a declarat că analiza intermediară din studiul său de fază 3 a arătat că eficacitatea de 70% a venit din combinarea a două regimuri de dozare. Una a fost eficientă la 90%, cealaltă 62%.

Într-o declarație, profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group și anchetator șef al studiului vaccinului Oxford, a declarat: „Aceste constatări arată că avem un vaccin eficient care va salva multe vieți. În mod emoționant, am constatat că unul dintre regimurile noastre de dozare poate fi eficient în jur de 90% și, dacă se folosește acest regim de dozare, mai multe persoane ar putea fi vaccinate cu furnizarea de vaccinuri planificată.

„Anunțul de astăzi este posibil numai datorită numeroșilor voluntari din procesul nostru și echipei de cercetători muncitori și talentați din toată lumea.”

Colega sa, prof. Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea din Oxford, a declarat: „Anunțul de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt devastării cauzate de Sars-CoV-2. Vom continua să lucrăm pentru a furniza informații detaliate autorităților de reglementare. A fost un privilegiu să fac parte din acest efort multinațional care va aduce beneficii pentru întreaga lume.”

Directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat: „Astăzi marchează o etapă importantă în lupta noastră împotriva pandemiei. Eficacitatea și siguranța acestui vaccin confirmă faptul că va fi extrem de eficient împotriva Covid-19 și va avea un impact imediat asupra acestei urgențe de sănătate publică.

„Mai mult, lanțul de aprovizionare simplu al vaccinului și angajamentul nostru fără profit și angajamentul de a avea acces larg, echitabil și în timp util înseamnă că acesta va fi accesibil și disponibil la nivel global, furnizând sute de milioane de doze la aprobare”.

Marea Britanie a plasat comenzi pentru 100 de milioane de doze de vaccin Oxford - suficient pentru a vaccina cea mai mare parte a populației - cu lansare preconizată în următoarele săptămâni, dacă este aprobat jabul.

De asemenea, are comenzi pentru doze de 40 m dintr-un jab de la Pfizer și BioNTech, care s-a dovedit a fi 95% eficient. Un alt jab de la Moderna este eficace în proporție de 95%, conform datelor studiului.

Secretarul de afaceri din Marea Britanie, Alok Sharma, a declarat că rezultatele unei analize intermediare a Universității din Oxford și candidatul la vaccinul la coronavirus al AstraZeneca au fost „foarte promițătoare”.

El a scris pe Twitter: „Date foarte promițătoare din studiile clinice de fază III Oxford / AstraZeneca. Suntem în pragul unei descoperiri științifice uriașe care ar putea proteja milioane de vieți. Marea Britanie a asigurat accesul timpuriu la 100 m doze de vaccin - peste 255 m doze de la alți dezvoltatori. ”

Mai multe articole despre:
astra zeneca vaccin anti covid oxford covid