MENIU

Încă un nume greu de lângă Traian Băsescu, implicat în dosarul ANRP

Nume grele apar ca martori denunţători în cel mai recent caz de corupţie de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în care fostul preşedinte al instituţiei, Crinuţa Dumitrean, este acuzată că ar fi luat o şpagă de 400.000 de euro.

Cel mai recent denunţ în dosarele instrumentate de DNA, în cazul despăgubirilor frauduloase cu terenuri, are legătură cu Horia Simu, dar şi Daniel Andrei Moldoveanu, fost consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit adevarul.ro, Simu şi-a cumpărat o vilă la Saint Tropez, din banii pe care i-a câştigat după o retrocedare frauduloasă de circa 7,8 milioane de euro. Potrivit omului de afaceri Dorin Cocoş şi lui Gabriel Surdu, fost şef la RA-APPS (denunţători ]n acest dosar), ca să faciliteze escrocheria, fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, a încasat şi ea 400.000 de euro.

Totul a început în octombrie 2009, atunci când off-shore-ul Rosintaly Management Limited (Cipru) a cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 25 hectare situat în Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi). Firma cipriotă este controlată de milionarul Horia Simu, dar în actele oficiale este reprezentată de avocatul Andrei Buliga.

Procurorii DNA susţin că imediat după ce Rosintaly ar fi dobândit drepturile litigioase, Simu ar fi încercat prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale şi Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să urgenteze obţinerea despăgubirilor la nivelul autorităţilor implicate: Primăria şi Prefectura Constanţa, ANRP şi CCSD. El era dispus să ofere 25% din suma pe care urma să o primească pentru a grăbi procesul de despăgubire.

Primul pas ar fi fost contactarea lui Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cel care i-ar fi facilitat legătura cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. Moldoveanu i-ar fi facilitat lui Simu întâlnirea cu unul dintre greii din Capitală, Gabriel Georgian Surdu – fostul şef al RA-APPS, judecat într-un alt dosar DNA pentru cumpărare de influenţă. Acest lucru s-ar fi făcut prin intermediul lui Ion Sterian – director tehnic la RA-APPS. Surdu avea relaţii la vârful PDL, dar cea mai puternică era reprezentată de amicul său Dorin Cocoş – soţul Elenei Udrea.

Cea de-a treia persoană contactată de Simu a fost fostul secretar general adjunct în cadrul Ministerului Mediului, Lorant Para, a cărui iubită lucra consilier la ANRP- Direcţia de Fond Funciar. Potrivit DNA, Simu a acceptat să cesioneze 25% din valoarea drepturilor litigioase către cei implicaţi: 10% lui Ionuţ Birişiu – în spatele căruia s-ar fi aflat Moldoveanu şi Sterian, şi 15% lui Aurel Nicolae (angajat la RA-APPS - n.r.) – în spatele căruia s-ar fi aflat Cocoş şi Surdu.

Surdu şi Cocoş au denunţat al DNA că i-au dat Crinuţei Dumitrean mită suma de 400.000 de euro, pentru a facilita desăgubirea. Surdu a povestit că şpaga a dat-o în august 2011 în biroul de la ANRP al Crinuţei Dumitrean. Cocoş mai este judecat într-un dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP- în care este implicată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dar şi în cazul "Microsoft". C

Birişiu, Moldoveanu, Sterian, Niculae, Surdu şi Cocoş au povestit la DNA, în declaraţiile de martor, cum s-au împărţit banii, cei 25% primiţi pentru serviciile lor. Partea de 10% din drepturile litigioase controlate de Ionuţ Birişiu, aproximativ 3,59 milioane de lei, a fost împărţită astfel: Birişiu – 25%, Daniel Moldoveanu – 30% şi Ion Sterian – 45%.

Partea de 15% din drepturile litigioase controlate de Aurel Niculae, aproximativ 1.278.000 de euro, ar fi fost împărţită astfel: 40.000 de euro lui Niculae, 400.000 de euro ar fi fost daţi Crinuţei Dumitrean, iar 838.000 de euro au fost împărţiţi între Surdu şi Cocoş. Expertul Alin Dima ar fi primit pe o terasă din Piaţa Ovidiu (Constanţa), de la avocatul Andrei Buliga, un plic în care se aflau 5.000 de euro. Pentru aceşti bani, expertul a trecut terenul evaluat din categoria agricol-extravilan în intravilan, iar preţul acestuia a crescut de aproape 10 ori.

Partea lui Horia Simu, restul de 75% din despăgubire, aproximativ 27,5 milioane de lei au ajuns, după vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea, într-un cont deschis de Rosintaly Management Limited la banca elveţiană HSBC din Elveţia. Procurorii DNA spun că aceşti bani ar fi fost folosiţi în interesul milionarului. Primul pas a fost să mute o parte din bani pe firma franceză SCI Allegra – reprezentată la tranzacţie de soţia sa, Raluca Simu. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă de vacanţă, în valoare de aproximativ 3.500.000 de euro, situată în sudul Franţei, în staţiunea Saint Tropez.