MENIU

Încă un mit SPULBERAT: Imunitatea oferită de vaccinul Pfizer scade pe măsură ce timpul trece, indiferent de vârstă

Vaccin Pfizer/BioNTech / Foto: Profimedia

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu cele două doze ale vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech în lunile ianuarie și februarie au avut o probabilitate cu 51% mai mare de a contracta coronavirusul în luna iulie, comparativ cu cei care s-au vaccinat în martie sau aprilie. Cel puțin așa relevă rezultatele celui mai nou studiu major realizat în Israel și citat de Jerusalem Post.

Două echipe de cercetători din Israel au realizat un studiu care a comparat incidența infecțiilor în rândul persoanelor care s-au vaccinat anti-Covid la începutul campaniei de vaccinare, mai exact în lunile ianuarie și februarie, și printre cei care s-au vaccinat două luni mai târziu, respectiv în martie și aprilie, relatează HotNews.ro.

Vorbim despre peste 1,3 milioane de fișe medicale ale unor persoane imunizate cu vaccinul Pfizer/BioNTech, studiul fiind punlicat în revista Nature.

Rezultatele relevă, astfel, că riscul infecției a fost semnificativ mai mare în funcție de cât de devreme s-au vaccinat oamenii, fiind observat, totodată, și un trend de risc mai ridicat de spitalizare.

Cercetătorii subliniază că rezultatele sunt consecvente cu alte studii făcute pe marginea acestui subiect, acestea arătând, la rândul lor, un declin al nivelurilor de anticorpi și compușilor din sistemul imunitar la 4-6 luni după vaccinare.

În plus, se pare că eficacitatea vaccinului Pfizer scade pentru toate categoriile de vârstă.

Israelul a fost prima țară din lume care a demarat administrarea celei de-a treia doze booster anti-Covid în luna iulie a acestui an, decizând ulterior vaccinarea cu doza 3 a tuturor persoanele cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte țări și contrar recomandării Organizației Mondiale a Sănătății.

Până în prezent, peste patru milioane de israelieni au fost imunizați cu doza booster, rezultatul fiind o scădere semnificativă a ratei infecțiilor.

Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta se răspândea vertiginos în Israel, mulți speculând încă de atunci că aceasta ar fi responsabilă de recrudescența cazurilor din această țară.