Bacteria ucigaşă, identificată la 21 de zile de la primul deces. 45 de copii rămân internaţi
Ministrul Sănătăţii a anunţat joi că, împreună cu echipa internaţională de medici, a reușit să identifice cauzele îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş. Ar fi vorba de o tulpină de E.coli, care însă putea fi descoperită în doar 2 ore, spun specialiștii, dacă autoritățile se mobilizau și foloseau testul rapid. Nu se ştie nici la acest moment sursa contaminării, chiar dacă autorităţile verifică din nou alimentele din judeţul Argeş şi iau la bani mărunţi supermarketurile din zonă. Per total, în prezent, 45 de copii sunt internaţi, 6 în Bucureşti şi 39 în spitalele din judeţul Argeş.
UPDATE 16.00 Creşte numărul copiilor diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic. Medicii de la Spitalul Marie Curie din Capitală au anunţat că o fetiţă de un an şi patru luni, din Piteşti, suferă de aceeaşi boală. În total, şase copii internaţi în unitatea medicală din Bucureşti se luptă să trăiască. La trei săptămâni de la moartea primului bebeluş, autorităţile nu pot spune care este sursa îmbolnăvirii copiilor. În timp ce părinţii se întreabă ce alimente le-au îmbolnăvit bebeluşii, ANSVSA a început controalele în hipermarketurile şi gospodăriile din Argeş şi Dolj.
Cele mai sumbre bănuieli ale medicilor s-au adeverit! Analizele au arătat că unul dintre cei trei copii depistaţi cu E.coli încă de acum două zile are şi sindrom hemolitic uremic.
"Sub ochii noştri începe să aibă nişte semne de deteriorare. O monitorizăm cu atenţie. Un copil complet diversificat care primeşte lapte din comerţ, care primeşte fructe, legume, carne, brânză şi cam tot ce primeşte, ouă, cam tot ce primeşte un copil la această vârstă", a spus şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean
Alţi trei copii fac în continuare dializă. Din fericire, o altă fetiţă de un an din Piteşti este în afara pericolului şi a fost externată astăzi.
"Încercările prin care am trecut după date de 7 când s-a confirmat diagnosticul până în prezent vă rog să mă credeţi că m-au îmbătrânit cu zece ani. Încă ne punem întrebări. Este normal să îţi pui întrebări şi să fii suspicios. Ne temem", a spus mama fetiţei.
Autorităţile se străduiesc, fără succes, deocamdată, să afle din ce cauză s-au îmbolnăvit micuţii. Produsele lactate, carnea de pui şi de vită, fructele şi legumele sunt luate la verificat în hipermarketurile şi gospodăriile din Argeş şi Dolj, de unde provin cei mai mulţi pacienţi.
Speriaţi de ce s-a întâmplat cu aceşti bebeluşi, la Spitalul Marie Curie au ajuns şi părinţi care le-au făcut analize de rutină copiilor. Această femeie susţine că fetiţa ei care are un an şi două luni a fost depistată cu E.coli. Părinţii au depus o sesizare la DSP Bucureşti imediat după aflarea rezultatelor iar cadrele didactice de la creşa unde merge copilul i-au spus femeii că vor trimite toţi micuţii la spital pentru investigaţii.
Ministerul Sănătăţii recomandă cetăţenilor să cumpere alimente doar din surse autorizate.
UPDATE 15.10. Cei doi copii din judeţul Olt care au contactat bacteria E-coli vor fi externaţi, însă sursa infecţiei încă nu a fost depistată cu exactitate, au anunţat reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
Medicul Cătălin Pătru, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a declarat că în niciunul dintre cele trei cazuri nu există asocieri cu sindromul hemolitic-uremic. În plus, prezenţa infecţiei cu E-coli nu s-a confirmat în cazul altor şapte cazuri pentru care medicii aşteptau rezultatul analizelor.
"Dintre cele şapte cazuri pentru care aşteptam confirmarea, nu avem nicio infecţie bacteriană. Cazurile aflate în spitalizare au o evoluţie favorabilă. Cele două cazuri confirmate cu E-coli urmează să fie externate, unul azi şi celălalt când starea permite. Cel cu rotavirus va fi şi el externat. Evoluţia clinică nu indică asocieri cu sindromul hemolitic", a declarat, pentru Mediafax, doctorul Cătălin Pătru.
Medicii din Slatina au raportat săptămâna aceasta, la DSP Olt, zece cazuri de copii ce au prezentat scaune diareice. În ciuda ameliorării stării de sănătate a celor trei cazuri mai grave, doctorii nu pot spune cu certitudine care a fost sursa infecţiei.
Georgiana Marin, mama unuia dintre copii care au fost infectaţi cu E-coli, în vârstă de şapte luni şi jumătate, a declarat că i s-a spus că sursa infecţiei poate proveni din alimente ori de la jucării.
„Am venit cu copilul în stare foarte gravă, voma şi avea foarte multe scaune diareice. Era foarte rău, dar acum este bine datorită medicilor. M-am speriat foarte rău şi din această cauză am venit cu ea la spital. Iniţial, am sunat medicul de familie, dar nu a interesat-o pentru că era duminică. I-am dat lapte de vacă, copilul este vaccinat. Fetiţa a mâncat mere şi banane. Medicii mi-au spus că a luat această bacterie de la obiectele pe care le-a băgat în gură. Mi-au spus că a luat ori de la alimente, ori de la jucăriile pe care le bagă n gură”, a declarat Georgiana Marin.
UPDATE 13.00. Argeș: Aproape 40 de copii internați în spitalele din județ cu scaune diareice
În spitalele din județul Argeș sunt internați, vineri, 39 de copii cu scaune diareice, cei mai mulți la Spitalul de Pediatrie Pitești, au anunțat reprezentanții Instituției Prefectului.
Dintre acești copii, la Spitalul de Pediatrie Pitești se aflau 34, dintre care 25 mai mici de doi ani. Alți cinci copii cu vârste sub doi ani sunt internați la alte unități medicale din județ, patru la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel și unul la Spitalul Municipal Curtea de Argeș.
Prefectul Cristian Soare a anunțat, în urmă cu o zi, că instituția va da zilnic comunicate cu privire la situația copiilor internați în Argeș, scrie Agerpres.
"Având în vedere că nu există o comunicare bună din partea DSP și a Spitalului de Pediatrie cu privire la situația copiilor internați în Argeș, cât și în București, începând de mâine, Instituția Prefectului va da comunicate de presă zilnic cu privire la situația copiilor internați la Spitalul de Pediatrie și la celelalte spitale în Argeș", a spus joi, într-o conferință de presă, prefectul județului Argeș.
UPDATE 10.15. Unul dintre copii internaţi la Marie Curie va fi externat astăzi. 6 bebeluşi rămân internaţi
Şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean a declarat astăzi că un bebeluş va fi externat astăzi. "Vor române internaţi 6 copii cu sindrom hemolitic uremic, dintre care 3 fac dializă, inclusiv copilul care se afla la terapie intensivă", a spus medicul.
Dintre copii internaţi pe 24 februarie, o fetiţă de un an şi patru luni se confirmă cu sindrom hemolitic uremic, însă nu cu o gravitate maximă a insuficienţă renaşă. "Verotoxina a fost pozitivă în scaun. Noi trebuie să o incadrăm în sindrom şi să o monitorizăm cu foarte mare atenţie şi vom vedea în zilele următoare dacă va avea nevoie de dializă", a afirmat Mihaela Bălgrădean.
Conform acesteia verotoxina pozitivă este un semnal de alarmă pentru boală, dar nu înseamnă întotdeauna boală. "Noi monitorizăm foarte atent aceşti copii", a precizat şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul Marie Curie.
UPDATE 09.00. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, s-a deplasat vineri dimineață din nou la Spitalul "Marie Curie" pentru a se interesa de starea copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că bebeluşul care a ajuns în urmă cu două zile la Spitalul Marie Curie, aflat la terapie intensivă, urmează să fie mutat la nefrologie, ceea ce înseamă că se simte mai bine decât în momentul internării. De asemenea, un alt micuţ internat în secţia de nefrologie ar putea fi externat astăzi.
Un nou val de îmbolnăviri cu sindromul hemolitic uremic la bebeluși care vin din judeţul Argeș a redeschis "criza bebelușilor infestați" cu bacteria ucigașă. Adevăratul ucigaș este sistem medical putred care "îşi iubeşte prea puţin copiii”.
Primul caz de sindrom hemolitic uremic a apărut pe 31 ianuarie, primul deces a avut loc pe 4 februarie, iar spitalul a cumpărat teste rapide de diagnostic orientativ abia pe 16 februarie.
Testele rapide au ajuns la spitalul de Pediatrie din Piteşti la o săptămână după ce valul de 12 copii bolnavi fusese deja trimis la Bucureşti, potrivit digi24.ro.
Pe 12 februarie, ministrul Sănătăţii cere conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti să cumpere teste rapide, care să ajute la diagnosticare. Era vineri, aşa că medicii din Piteşti au făcut comanda prin sistemul clasic, de achiziţii publice, abia luni, pe 15 februarie. Testele au ajuns din Germania a doua zi, pe 16 februarie.
Specialișitii spun că aceste îmbolnăviri, dar şi agravarea bolii puteau fi preîntâmpinate.
„În situaţia micuţilor se impunea testarea cu testul rapid pentru toxina produsa de aceasta bacterie despre care se spune că este cauza bolii. Dacă la Piteşti şi în celelalte oraşe ar fi fost disponibil testul, iar medicii ar fi ştiut că trebuie să îl facă. Testul pune în evidenţă toxina care determină SHU, poate fi pusă în evidenţă în două ore", spune medicul Marius Geantă.
"Primul copil testat este cel internat ieri la Spitalul Marie Curie. I s-a făcut testul rapid dar după ce a trecut prin mai multe spitale din Bucureşti şi din Piteşti, de la momentul zero al crizei... Avem un sistem sanitar, care, din păcate, îşi iubeşte prea puţin copiii”, a mai spus medicul.
În acest moment, în Spitalul Marie Curie sunt internaţi 8 copii din judeţul Argeş şi unul din Feteşti, Ialomiţa, cu probleme digestive. Pentru şase dintre ei, medicii au pus diagnosticul de sindron hemolitc uremic.
Cazul unuia dintre bebeluşi este revoltător deoarece copilul a fost plimbat între spitalele din Piteşti şi Bucureşti, timp de aproape două săptămâni, iar acum starea lui este deosebit de gravă. Totodată, 32 de copii cu scaune diareice sunt internați în spitalele din Argeş, din care 28 la Spitalul de Pediatrie Pitești.
Ministrul Patriciu Achimaş Cadariu a declarat că se impune demisia conducerii Spitalului din Piteşti. Prefectul județului Argeș solicită demisia a șefei DSP Argeș și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești. În schimb, medicii din Piteşti ameninţă cu proteste.
UPDATE 16.00. Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a afirmat că ipotezele probabile ale infecţiei sunt reprezentate de un focar de origine alimentare sau pentru unele este posibilă transmiterea de la om la om. Acesta nu a făcut referire la un aliment anume şi a precizat că este posibil ca transmiterea inter-umană să fie făcută de la o persoane care fie vehiculează germenii.
UPDATE. 14.05: Ministrul Sănătăţii a anunţat astăzi că, împreună cu echipa internaţională de medici, s-au identificat cauzele îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş. Patriciu - Achimaş Cadariu a precizat că este vorba de o tulpină de E.coli.
Informaţia a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean. Este vorba despre verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii şi care a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii. Mihaela Bălgrădean a mai precizat că la ora actuală mai sunt internaţi la Spitalul Marie Curie şase bebeluşi (inclusiv cel care a fost internat aseară), dintre care patru urmează dializă perotoneală, pe secţia de nefrologie. Doi dintre pacienţii internaţi au o stare foarte bună şi urmează să fie externaţi.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că bebeluşii sunt mai bine. "Unul dintre copii a ieşit de la terapie intensivă, iar copilul internat aseară este tot la terapie intensivă, însă este mai bine", a spus acesta.
Problema este că sursa îmbolnăvirii nu s-a descoperit, ancheta fiind în curs de desfășurare. Datele achetei vor fi făcute publice pe 4 martie. De asemenea, se investighează posibilitatea ca bacteria să fie fost transmisă pe cale umană sau din alimentele consumate de bebeluși.
UPDATE 12.40. Încă un bebeluş din judeţul Argeş a fost adus astăzi la Spitalul Marie Curie. Este vorba de un băieţel de 11 luni care suferă de sindromul hemolitic-uremic.
Medicii de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti au afirmat într-o conferinţă de presă că dacă directorul spitalului va fi demis, îşi vor depune şi ei demisia. De asemenea, şi asistentele medicale au spus că vor lua aceeaşi decizie ca medicii. "Eu am fost pus aici manager ca să am grijă de această unitate. Eu vă spun cu toată răspunderea, spitalul acesta nu are nicio vină. Al doilea lucru, toți dau telefon să întrebe dacă îmi dau demisia. Nu mi-o dau niciodată, vreau să fi demis și să văd argumentele pentru care mă demit", a declarat managerul Spitalului de Pediatrie Pitești în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit reprezentanților Spitalului de Pediatrie Pitești, care au fost sesizați despre noul caz, este vorba despre un bebeluș în vârstă de sub un an din comuna Poienarii de Muscel. A fost internat la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, unde analizele au indicat că ar suferi de sindrom hemolitic-uremic.
Pe baza rezultatelor analizelor, autoritățile medicale au decis transferul la Spitalul "Marie Curie" din București.
"Am fost anunțați de la Spitalul din Câmpulung că va veni un copil care are semne clinice de boală. Vom vedea când sosește ce are. Prezintă diaree sanguinolentă", a declarat, pentru Agerpres, medicul Mihaela Bălgrădean.
UPDATE 11.45 - Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti: Nu îmi dau demisia, să mă demită ministrul
Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie, a declarat joi, pentru Mediafax, că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie şi că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, poate să îl demită, dacă aşa consideră că se va rezolva situaţia.
"Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie", a declarat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.
UPDATE 10.50. Medicii din Piteşti ameninţă cu proteste, după ce ministrul Sănătăţii şi prefectul a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie.
Angajații Spitalului de Pediatrie din Ploiești se solidarizează cu conducerea și amenință că vor ieși în stradă, dacă aceasta va fi demisă. Conducerea spitalului nu poartă nicio vină pentru situația creată, consideră ei.
Spitalul funcționează în subordinea Consiliului Județean, dar procedural, CJ nu poate cere demiterea conducerii, poate să ceară întrunirea Consiliului de Administrație, acesta fiind forul care poate lua, eventual, decizia, prin vot, a demiterii conducerii.
UPDATE 10.40. Prefectul județului Argeș solicită demisia de onoare a șefei DSP Argeș și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești
Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a cerut joi demisia de onoare a șefei Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru, pentru proasta comunicare și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești pentru proasta gestionare a crizei bebelușilor.
Cristian Soare a mai declarat că 32 de copii cu scaune diareice sunt internați în spitalele din județ, din care 28 la Spitalul de Pediatrie Pitești.
Prefectul a precizat că instituția pe care o conduce va da zilnic comunicate cu privire la situația copiilor internați în Argeș.
"Având în vedere că nu există o comunicare bună din partea DSP și a Spitalului de Pediatrie cu privire la situația copiilor internați în Argeș, cât și în București, începând de mâine Instituția Prefectului va da comunicate de presă zilnic cu privire la situația copiilor internați la Spitalul de Pediatrie și la celelalte spitale în Argeș. În acest moment, mai sunt internați un număr de 32 de copii cu scaune diareice, din care 28 la Spitalul de Pediatrie. Ceea ce este îmbucurător — în ultimele 24 de ore fiind internat la acest spital un singur copil", a spus joi, într-o conferință de presă, prefectul Cristian Soare.
Potrivit acestuia, copiii internați în spitalele din județ în acest moment se încadrează, ca număr și ca simptomatologie, în media de internări pentru această perioadă a anului.
Copilul de doar un an şi patru luni, grav bolnav, a fost plimbat între spitalele din Piteşti şi Bucureşti preţ de aproape două săptămâni. Băiatul a ajuns miercuri la Spitalul Marie Curie. În doar câteva ore starea lui de sănătate s-a agravat.
În doar câteva ore, medicii l-au diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic în stare gravă. În prezent, este internat la secția de nefrologie și s-ar putea, chiar în această noapte, să fie transferat pe secția de anestezie și terapie intensivă pentru că are hemoragii masive.
UPDATE: Situația copilului era cunoscută în Argeș din 13 februarie
Situația copilului cu sindrom hemolitic-uremic care a fost adus miercuri la Spitalul Marie Curie de la Spitalul de Pediatrie din Pitești era cunoscută de personalul medical al unității sanitare încă din data de 13 februarie, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
"Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcția de Sănătate Publică Argeș, situația acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Pitești încă din data de 13 februarie, când copilul a fost a adus de părinți pentru consult de specialitate, acuzând febră și scaune diareice. Cu această ocazie, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinți la o clinică privată din București, unde au fost efectuate o serie de analize. La data de 21.02.2016, ora 8,30, copilul s-a prezentat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde a fost consultat și i s-a pus diagnosticul de 'enterocolită dizenteriformă și rectoragii'. Pentru excluderea patologiei chirurgicale, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a ajuns la ora 8,59, potrivit fișei pacientului de la Unitatea de Primiri Urgente a acestui Spital. Ca urmare a investigațiilor derulate la această unitate spitalicească, a fost exclusă patologia chirurgicală, recomandându-i-se revenirea la Institutul Matei Balș, unde copilul era așteptat în vederea internării", precizează MS în comunicatul citat.
Totodată, MS arată că în aceeași zi părinții au transportat copilul la Spitalul Victor Babeș, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat iar după ce s-a efectuat o nouă serie de investigații, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, adenovirus absent, Salmonella absent, Shigella absent, i s-a recomandat tratament simptomatic și revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acută.
MS adaugă că marți, 23 februarie, la orele 22,18, părinții s-au prezentat cu copilul la UPU din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, unde pacientul a fost diagnosticat cu ''boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% și sindrom febril asociat''.
''Copilul a fost internat, iar în urma investigațiilor s-au constatat semne de infecție, deși rezultatul coproculturilor s-a menținut negativ'', se mai arată în comunicatul citat.
MS mai arată că miercuri, la ora 12,20, conform datelor DSP Argeș, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie București, fără a se raporta cazul către Direcția de Sănătate Publică Argeș, în conformitate cu reglementările în vigoare.
''În aceeași zi, în jurul orei 15,00 pacientul a ajuns la Spitalul Marie Curie, unde a fost internat la Secția de Nefrologie. Au fost recoltate analizele de sânge și coproculturi, în urma cărora s-au evidențiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Din coprocultură, în urmă testării, s-a pus pus în evidență prezenta Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli. Pacientului i s-au administrat soluții de reechilibrare hidroelectrolitică, plasmă, masă trombocitară, în vederea instalării cateterului de dializă peritoneală. Starea pacientului este stabilă, însă prognosticul este rezervat'', adaugă MS.
UPDATE: Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii Spitalului din Piteşti
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a mers, miercuri seara, la spitalul “Marie Curie” pentru a vedea copilul de un an şi patru luni, transferat astăzi în Capitală, a cărui stare s-a deteriorat, declarând la plecare că se impune demisia conducerii Spitalului din Piteşti.
"Am consultat foile de observaţie. Până în acest moment nu s-a pus problema în niciun moment de acest sindrom. Până azi. Nici analizele nu au relevat aşa ceva. Starea era cu totul alta ieri. Azi a fost transferat de la Piteşti. Este la terapie, starea lui e stabilă, va fi dializat. Ancheta de până acum ... sunt foarte, foarte nemulţumit, am instituit ancheta internă, am rechemat şeful Corpului de control de la Timişoara, pentru a relua întreg cazul. Şi INSP este în alertă. Am constatat şi sunt extrem de nemulţumit că din nou, deşi am precizat ca astfel de cazuri să fie raportate direct Direcţiei Sanitare. Am constatat că nu s-a făcut asta. Cer demisia conducerii Spitalului din Piteşti", a declarat ministrul Sănătăţii, pentru sursa citată.
Un băieţel din judeţul Argeş (Mioveni) a fost internat astăzi la Spitalul Matei Balş, acesta fiind suspect de rotavirus.
Copilul de doar un an şi patru luni, grav bolnav, a fost plimbat între spitalele din Piteşti şi Bucureşti preţ de aproape două săptămâni. Băiatul a ajuns miercuri la Spitalul Marie Curie. În doar câteva ore starea lui de sănătate s-a agravat.
În doar câteva ore, medicii l-au diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic în stare gravă. În prezent, este internat la secția de nefrologie și s-ar putea, chiar în această noapte, să fie transferat pe secția de anestezie și terapie intensivă pentru că are hemoragii masive.
Pe 13 februarie, părinții au observat primele simptome ale acestui sindrom. Au venit din Pitești la o clinică privată din București și au fost trimiși, mai apoi, la Institutul Matei Balș unde au ajuns pe 20 februarie, potrivit digi24.ro.
Medicii de acolo i-au trimis din nou la spitalul Grigore Alexandrescu pentru un consult chirurgical. După ce a stat o zi internat, medicii l-au trimis la Spitalul Victor Babeș pentru a i se face mai multe investigații.
Pentru că nu au primit niciun diagnostic, în 22 februarie, părinții au plecat acasă cu copilul, însă starea de sănătate a acestuia nu s-a îmbunătățit.
Astăzi, au ajuns din nou la Spitalul de Pediatrie din Pitești în stare gravă, iar medicii l-au trimis la Spitalul Marie Curie.
UPDATE 15.30. Starea copiilor internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” este bună, cu evoluție favorabilă
Starea de sănătate a copiilor internați la spitalul din București este favorabilă, 4 dintre aceștia fiind internați în continuare în cadrul secției de nefrologie, cu evoluție din ce în ce mai bună.
Un singur copil este internat la terapie intensivă, însă starea acestuia se îmbunătățește.
Conform informațiilor transmise de către personalul medical din Spitalul “Marie Curie” la Ministerul Sănătății, în cursul acestei zile urmează să sosească încă un copil internat inițial la Spitalul Județean din Arges. Acesta are diagnostic de gastro-entercolită severă, dar starea sa va fi evaluată exact când va sosi la spitalul din București.
UPDATE 14:00. "Nu putem să spunem nimic până nu ajunge la noi. Este o suspiciune de copil bolnav cu o diaree severă și trebuie să vedem despre ce este vorba. Este vorba de un copil de un an și patru luni", a afirmat, pentru Agerpres, șeful Secției de nefrologie, Mihaela Bălgrădean.
Micuţul are un an şi patru luni, iar părinţii lui au venit cu el direct de la Bucureşti, speriaţi fiind de ceea ce s-a întâmplat cu ceilaţi bebeluşi din judeţul Argeş.
Ministrul Sănătăţii a afirmat luni că starea şapte bebeluşi internaţi la Spitalul Marie Curie se îmbunătăţeşte progresiv, patru dintre aceştia continuă tratamentul sub formă de dializă, doi dintre ei fiind cu evoluție din ce în ce mai bună.
Ceilalţi trei copii continuă tratamentul de recuperare în insuficiența renală acută. În cazul copilului internat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, autorităţile au subliniat că acesta se află în stare de sănătate bună, însă nu există elemente care să lege acest caz de cele înregistrate în judeţul Argeş.
Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, nu există elemente care să confirme legătura dintre cazuri.