MENIU

Încă o zi liberă pentru angajații români în luna ianuarie

Începând de anul trecut, angajații cu program obișnuit de lucru beneficiază de o zi liberă în data de 24 ianuarie.

În această zi, potrivit legislației muncii din România, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române. Există, totuși, și categorii de salariați care sunt nevoite să lucreze în zilele de sărbătoare legală, dar acestea trebuie să primească compensații pentru munca în zile de sărbătoare.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii. În această zi, salariații primesc liber de la angajator. Anul trecut a fost primul în care această zi de sărbătoare a fost și zi nelucrătoare. 

În acest an, Ziua Unirii Principatelor Române cade la mijlocul săptămânii, și anume într-o zi de miercuri, și este a treia zi liberă din an. Potrivit Codului muncii, în momentul de față sunt 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Ce zile libere vor avea românii în 2018

Zile libere 2018. Anul viitor, Paştele catolic şi cel ortodox cad la o săptămână distanţă. Paştele catolic pică pe 1 aprilie, iar ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului în 8 şi 9 aprilie.

Ziua Muncii, 1 Mai, cade în 2018 într-o marţi, iar bugetarii ar putea avea liber şi luni. Trei săptămâni mai târziu, e rost de încă două zile libere cu ocazia Rusaliilor, pe 27 şi 28 mai, care pică duminică şi luni.

Ziua Copilului, 1 iunie, va fi anul viitor într-o vineri. Iată deci încă trei zile libere.

Zile libere 2018. Dacă Adormirea Maicii Domnului se sărbătoreşte miercuri, pe 15 august, de Sfântul Andrei, care va pica vineri, angajaţii vor începe weekendul mai devreme şi vor avea astfel mai multe zile la dispoziţie pentru a sărbători.

Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, nu îi ajută pe români de data aceasta. Ea se va sărbători într-o sâmbătă. Ultimele zile libere ale lui 2018 sunt cele de Crăciun. 25 şi 26 decembrie vor pica anul viitor marţi şi miercuri. În aceste zile, angajatorii sunt obligaţi să dea liber salariaţilor.

Zile libere 2018. Persoanele care trebuie totuşi să lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator în următoarele 30 de zile.

Ce zile libere vor avea românii în 2018

1 şi 2 ianuarie - Anul Nou
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
8 şi 9 aprilie - Paştele
1 mai - Ziua Muncii
27 şi 28 mai - Rusaliile
1 iunie - Ziua Internatională a Copilului
15 august - Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie - Sfântul Andrei
1 decembrie - Ziua Naţionala a României
25 şi 26 decembrie - Crăciunul

 

Mai multe articole despre:
zi liberă calendar zile libere zile libere 2018