MENIU

Încă 3 tipuri de măști fabricate în China și vândute în România au fost declarate neconforme

Încă 3 tipuri de măști fabricate în China și vândute în România au fost declarate neconforme

Încă trei tipuri de măști sanitare vândute în România și fabricate în China au fost validate ca fiind neconforme în sistemul UE de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX). 

Cele trei alerte transmise de România au în vedere comercializarea de măşti PRIMA şi RIXIN, cea de-a treia alertă vizând un tip de mască fără marcă. Toate cele trei tipuri de măşti sunt fabricate în China, potrivit ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi avertizează pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, trebuie să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu sunt interzise comercializării.

Președintele ANPC, Eduardt Cozminshi, a precizat într-o intervenție la Realitatea Plus că măștile respective au ajuns în țară la începutul pandemiei și a dat asigurări că acum se face controale mai stricte. Amenzile pentru cei care comercializează astfel de măști sunt foarte mari, aceștia riscând inclusiv închiderea unității. 

”Astăzi au mai fost validate încă trei noi alerte ale României privind existența unor măști neconforme. E vorba de niște măști chirurgicale care nu aveau certificat de conformitate emis de către o autoritate competentă în acest domeniu.

E vorba de vreo 65.000 de bucăți de măști comercializare în Galați și 4.000 comercializate la Sfântu Gheorghe, toate produse în Republica Chineză. Fotografii cu aceste măști sunt pe site-ul ANPC, la secțiunea RAPEX - sistemul de alertă rapidă. 

Aceste măști au ajuns pe teritoriul României chiar la începutul pandemiei, atunci când era o deficiență foarte mare în acest sector. Acum există un control mult mai minuțios, se monitorizează mult mai atent piața, operatorii economici sunt informați și, de asemenea, și consumatorii.

Pericolul în folosirea acestor măști este ca ele să nu protejează împotriva infectării cu Sars-Cov-2. 

Produsul se retrage de la comercializare și se dau amenzi foarte mari, inclusiv închiderea unității”, a spus președintele ANPC. 

 

Mai multe articole despre:
masti neconforme anrc china vanzare magazine