MENIU

Criza paturilor ATI: ARAFAT - În acest moment NU MAI SUNT LOCURI în București

Sectia ATI Spitalul Militar Central

"Situația cea mai presantă este în București, la aceast moment nu mai sunt paturi libere în secțiie ATI Covid", a declarat Arafat.Secretarul de stat Raed Arafat (MAI), la finalul ședinței de urgență privind criză din secțiile de urgență. Și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a precizat că se fac eforturi susținte pentru identificarea de locuri, atât în unități dedicate, cât și în altele care ar putea oferi suport suplimentar.

A. Moldovan: Avem un plus de paturi de terapie intensivă. La niel național vă vom spune mâine. La nivel de București avem un surplus de 50 de paturi ATI si 140 de terapie intermediară.

A. Moldovan: Un alt apel a fost ca și alte spitale să preia sarcina de a investiga pacienții COVID, pentru a ușura presiunea pe spitalele de pneumologie. 

A. Moldovan: Numărul de locuri la ATI este momentan stabil. Se caută variante pentru medici ATI care să fie detașați.

Raed Arafat: La București acum se instalează unitate mobilă la spitalele Sf Ioan și la Babeș. Ar fi 3, pe lângă cea de la la "Marius Nasta"

R. Arafat: La București nu mai sunt locuri libere la acest moment, dimineață erau 20-30, dar se schimbă, datele sunt în dinamică. Vreau să spun că problema deosebită acum e la București.

Arafat: În acest moment nu avem ce ajutor din afara țării, pentru că trec și alții prin acestă situație.

Arafat: Am cerut ajutorul DSP-urilor pentru a stabili exact ce spitale pot suplimenta locurile. Nu au existat spitale care au refuzat suplimentarea, dar au fost discuții.

Arafat: Soluția este vaccinarea. Un alt apel este ca populația să se înscrie, să meargă la vaccinare și să se informeze din surse oficiale

Arafat: Au existat pacienți pentru care nu s-au găsit locuri la ATI? Pe moment da, asta se întâmplă, situația e dinamică. Peste 2-3 ore se poate găsi loc și se poate muta pacientul, iar până atunci trebuie îngrijit corect.

Arafat: Uneori ne confruntăm cu refuzul familiilor, mai ales în București, de a transfera bolnavul, chiar dacă există un loc pentru el de ATI, poate la 100 km de București

La şedinţa de la Ministerul Sănătăţii au participat reprezentanţi ai spitalelor COVID şi suport COVID din Bucureşti, precum şi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Întâlnirea a fost convocată după ce premierul Florin Cîţu a solicitat, duminică, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, identificarea unor spitale noi care să se alăture celor existente în lupta anti-COVID, creşterea la 1.600 a numărului real de paturi la ATI, asigurarea stocurilor necesare de medicamente şi continuarea vaccinării "în forţă", potrivit Agerpres.