În România trăiește una din cele mai rare păsări de pe planetă. Specia este pe cale de dispariție, mai sunt doar câteva exemplare în lume
Un număr alarmant de specii animale sunt aflate în pericol de dispariție pe întregul glob, iar multe dintre acestea ajung să trăiască doar în anumite regiuni. Însă, dacă credeți că nu există specii rare care pot fi găsite și în România, vă înșelați. Una dintre aceste specii rare este șoimul dunărean.
Într-o lume în care multe specii animale se confruntă cu probleme grave de supraviețuire, descoperirea existenței unor specii rare este mereu un motiv de bucurie și speranță. În România, există o specie de pasăre care poate fi considerată drept una dintre cele mai rare din lume. Este vorba despre soimul dunarean, o pasăre de pradă superbă care trăiește în Delta Dunării.
Șoimul dunarean este o pasăre valoroasă, a cărei prezență în România poate fi considerată un adevărat privilegiu. Acesta este un exemplar rar de pasăre de pradă care este în pericol de dispariție, iar faptul că încă se mai găsește în Delta Dunării este un motiv de încurajare pentru toți cei care iubesc natura și sunt implicați în protejarea speciilor rare de animale.
Informații despre șoimul dunărean
Lungimea corpului variază între 45-55 cm și anvergura este de 105-130 cm. Masculii cântăresc 730-990 de grame, femelele 970-1300 de grame. Femelele sunt mai mari decât masculii însă diferențele nu se pot observa foarte ușor. Silueta este tipică de șoim, cu aripile lungi și înguste, coada lungă. Adultul are un colorit brun pe spate și aripi, albicios pe cap, abdomen și sub aripi, cu striuri maronii longitudinale. Juvenilul este mai închis pe spate, cu pete longitudinale maronii pe abdomen mai pregnante.
Una dintre caracteristicile acestei specii de șoim este faptul că nu își construiește cuib. Astfel, în lipsa alternativei, o parte însemnată a perechilor de șoim dunărean își crește puii în cuiburi construite de alte păsări, pe stâlpii de înaltă tensiune. Se hrănește în principal cu popândăi.
Specia Falco cherrug este listată în anexele diferitelor convenții internaționale pentru protecția păsărilor și este menționată pe Lista Roșie a speciilor pe cale de dispariție realizată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Delta Dunării este o zonă importantă pentru conservarea și protejarea speciilor de animale rare și șoimul sacru face parte din această listă. Cu peste 300 de specii de păsări în zonă, multe dintre acestea fiind rare sau chiar pe cale de dispariție, munca de protejare și conservare a naturii este esențială.
Peste 100 dintre aceste specii sunt migratoare, iar altele sunt sedentare, iar adăpostul acordat acestor specii este crucial pentru supraviețuirea lor. Tocmai de aceea, este important să promovăm și să susținem înțelegerea și eforturile de protejare a acestei specii rare de pasăre și să luăm măsuri urgente pentru a garanta supraviețuirea acestora în mediul lor natural.