MENIU

În porturile ucrainene de la Marea Neagră au început pregătirile pentru exportul de grâu. Anunțul Marinei militare

Grâu - imagine de arhivă

Marina militară ucraineană a confirmat, miercuri, începerea lucrărilor de pregătire pentru exportul de grâu în trei porturi de la Marea Neagră. Anunțul vine la doar două zile după ce ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, preciza că Executivul său estimează ca exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza invaziei Rusiei, să fie reluate săptămâna aceasta.

"În legătură cu semnarea acordului privind deblocarea (de către Rusia - n.r.) a porturilor ucrainene pentru exportul de grâu, au fost reluate lucrările în porturile Odesa, Cernomorsk şi Pivdeni", a anunţat marina militară pe pagina de Facebook a instituției, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, plecările şi sosirile navelor în porturile maritime se vor efectua prin formarea unui convoi care va însoţi nava conducătoare.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov spunea că Moscova a negociat reluarea exportului de cereale, dar nu și oprirea invaziei în Ucraina.

Reamintim că Rusia a semnat, pe 22 iulie, la Istambul, un acord privind reluarea exporturilor de cerealele. Kremlinul nu și-a asumat însă obligații de a opri operațiunea militară specială (SVO) din Ucraina, a declarat  Serghei Lavrov.