În plin Cod Roșu de caniculă, primarul Ploieștiului face anunțul: „Nici la iarnă nu va fi bine!”
Mihai Polițeanu, nou alesul primar al municipiului Ploiești, anunță că primăria ar putea fi în imposibilitatea de a plăti datoriile către furnizorii de agent termic, la iarnă.
Mihai Polițeanu, primarul ales al Ploieștiului, a trimis o scrisoare către Guvernul României, semnată de parlamentarii prahoveni, prin care dorește să obțină o derogare de la lege, astfel încât Primăria Ploiești să se poată împrumuta pentru putea asigura stocul de gaze naturale necesar pentru sezonul rece 2024-2025.
„Ploieștiul e în pericol să rămână fără apă caldă și căldură la iarnă. De aceea toate forțele politice din oraș au trecut peste orgolii și s-au unit într-un apel comun la Guvernul României semnat de parlamentarii de Prahova, de primarul ales al Ploieștiului și de președintele ales al Consiliului Județean Prahova. Mulțumesc tuturor partidelor din Ploiești, care au dat dovadă, cu această ocazie, de solidaritate în slujba ploieștenilor.
Pentru a-și constitui stocul obligatoriu de gaze naturale Termo Ploiești trebuie să se împrumute, iar Primăria trebuie să garanteze împrumutul. Pentru a se întâmpla acest lucru, e nevoie de derogare de la lege, altfel orașul rămâne fără căldură și apă caldă, din cauză că Termo Ploiești nu are bani de gaze naturale.
Astfel, am trimis premierului Marcel Ciolacu și guvernului României o scrisoare prin care solicităm să se ofere unităților administrativ-teritoriale (în cazul nostru, Ploieștiului), posibilitatea garantării de împrumuturi de la băncile comerciale sau alte instituții de credit contractate de operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024-2025 (în cazul nostru, Termo Ploiești SRL).
O măsură identică a fost adoptată de Guvernul României prin ordonanța 41 din 31 august 2023 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a permis asigurarea energiei termice pentru Ploiești și alte UAT-uri în sezonul rece 2023-2024.
Adoptarea cu prioritate a acestei măsuri este urgentă, având în vedere obligația de constituire a stocului minim de gaze naturale până la data de 31 octombrie 2024 și plata acestora, precedată de procedurile de contractare a împrumutului necesar” se arată în comunicatul de presă transmis de Mihai Polițeanu, vineri după amiază.
Conținutul scrisorii:
Către: Guvernul României
”În atenția: Domnului Marcel Ciolacu, Prim-ministru al Guvernului României
CC: Secretariatul General al Guvernului
Stimate Domnule Prim-ministru,
Subsemnații deputați, senatori de Prahova, președinte ales al Consiliului Județean Prahova și primar ales al municipiului Ploiești, membri ai tuturor partidelor politice parlamentare sau independenți politic, vă solicităm ca în anul 2024, prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) și art. 63 alin. (4) și (4.1.) din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, să se ofere unităților administrativ-teritoriale (în cazul nostru, Ploieștiului), posibilitatea garantării de împrumuturi de la băncile comerciale sau alte instituții de credit contractate de operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024-2025 (în cazul nostru, Termo Ploiești SRL).
În lipsa derogării, așa cum v-a comunicat și Primăria Ploiești în data de 22 aprilie 2024, există riscul ca întreg sistemul energetic de la nivelul municipiului Ploiești să fie compromis prin:
Întreruperea funcționării și incapacitatea de a furniza unul dintre principalele servicii de utilitate publică pentru cele aproximativ 50.000 de apartamente și pentru instituțiile publice de pe raza municipiului;
Colaps al rețelelor de gaze și energie electrică, urmare a suprasolicitării acestora din cauza reorientării populației către surse alternative de încălzire.
Vă amintim că o măsură identică a fost adoptată de Guvernul României prin ordonanța 41 din 31 august 2023 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a permis asigurarea energiei termice pentru Ploiești și alte UAT-uri în sezonul rece 2023-2024.
În numele și pentru binele Ploieștiului și ploieștenilor, vă rugăm să luați în discuție cu prioritate și să adoptați această măsură, având în vedere obligația de constituire a stocului minim de gaze naturale până la data de 31 octombrie 2024 și plata acestora, precedată de procedurile de contractare a împrumutului necesar”