MENIU

Imunitatea după vaccinul anti-Covid ar putea să dureze cel puțin un an. Care ar fi cel mai "fericit caz"

Vaccin anti-Covid19/sursa foto: INQUAM

La opt luni după vaccinarea anti-Covid, numărul anticorpilor este suficient, iar organismul este imun în fața virusului SARS-C-OV-2. Asta arată cele mai recente studii. Mai mult decât atât, autoritățile estimează că răspunsul imun după toate cele trei vaccinuri existente în țara noastră se păstrează cel puţin un an, relatează Realitatea PLUS. 

Cel mai recent studiu arată faptul că la opt luni de la administrarea vaccinului anti-Covid, fie că vorbim despre Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, în organism sunt suficienți anticorpi astfel încât să ofere protecție în fața virusului Sars-CoV-2. 

Mai mult decât atât, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti-Covid a declarat că imunitatea după administrarea vaccinului se păstrează cel puțin un an. Sunt însă date care arată că această imunitate ar putea ajunge chiar și până la 24 de luni. Asta înseamnă că am putea fi protejați doi ani de la administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus, iar asta ar presupune că nu ar mai fi nevoie de acea doză de supra-rapel despre care vorba coordonatorul campaniei de vaccinare. 

"La acest moment avem date solide la circa 8 luni, cu un nivel bun al răspunsului imun, ceea ce ne estimează că vom avea o protecție care va depăși cel puțin un an. Practic, ultimele studii arată că la 8 luni de la administrarea serului, avem în continuare suficienți anticorpi cât să fim protejați de o îmbolnăvire cu COVID. După aceste 8 luni nu estimăm o scădere abruptă a nivelului de protecție", a afirmat, astăzi, Gheorghiță, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.

Astfel, primii români care s-au vaccinat anticovid, adică medicii, la sfârșitul anului trecut, sunt protejați cel puțin până la sfârșitul lunii august. După acest moment nu este clar dacă vor face sau nu o nouă doză de vaccin. Decizia ține și de viitoarele date ale studiilor în desfășurare, dar și de eficacitatea vaccinurilor în fața noilor tulpini.

"Dacă va fi nevoie să facem un booster cu o nouă doza de vaccin, acest lucru va fi stabilit în perioada următoare", a mai spus medicul. 

Acesta a precizat însă că o atenție sportită trebuie acordată în ceea ce privește eficacitatea acestor vaccinuri în privința noilor variante virale, acolo unde că "vaccinurile își pastrează rata de eficacitate".

"Dacă ne raportăm la tulpina africană, care este în prezent răspândită în aproximativ 40 de țări, pe acest tip de tulipină eficacitatea e ușor diminuată pe formele ușoare și medii, dar are eficacitate pe formele severe și critice", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid. 

Anticorpii încep să apară la 14 zile după administrarea serului de la Pfizer sau de la Moderna și la 3 săptămâni după doza de la AstraZeneca, iar după rapel anticorpii se formează la 10 zile în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna și la două săptămâni în cazul AstraZeneca.