MENIU

„Îmi țiuie urechile! Ce poate fi?“

Cum să îți cureți corect urechile fără să folosești bețișoare

Dacă încă mai crezi că țiuitul urechilor te avertizează că ești vorbit de rău, află că la baza acestei neplăceri se poate afla o afecțiune sau un obicei care dăunează auzului.

Tinitusul, aşa cum este cunoscut ţiuitul urechilor în termeni medicali, poate ascunde o serie de afecţiuni. Este un fenomen frecvent, 10% din populaţia lumii suferind măcar o dată în viață un astfel de episod.

Fenomenul este mai accentuat şi frecvent odată cu înaintarea în vârstă.

Zgomotul apare în lipsa unui stimul sonor şi este descris prin apariţia vâjâielilor, pocniturilor, foşnetelor şi ticăitului la nivelul urechii.

Sinuzită sau otită

Infecţiile, inflamaţiile, sinuzitele şi otitele pot cauza țiuitul urechilor. Pentru stabilirea diagnosticului este însă necesar un examen ORL.

Un posibil atac cerebral

Pulsaţiile prea mari în regiunea gâtului şi la baza cutiei craniene provoacă tinitus. În acest caz, poate fi vorba despre arterioscleroză.

De asemenea, tulburări ale sistemului nervos central, cauzate de anumite tumori ale creierului, scleroza mutiplă, atac cerebral, pot să determine neplăcutele zgomote la nivelul urechii. Şi bolile metabolice (diabet, hiper sau hipotiroidie) sau tensiunile la nivelul vertebrelor cervicale favorizează tinitusul.

Știai că…

…unele medicamente, administrate în doze mari şi pe perioade îndelungate sau prea puternice, pot duce la apariţia tinitusului? Este vorba despre analgezice, antibiotice puternice, citostatice şi unele antiinflamatoare.

Află ce obiceiuri îți pot da probleme cu auzul AICI

 

Mai multe articole despre:
auz sinuzită ureche