MENIU

Vladimir Putin și Xi Jinping, așteptați să facă anunțul. Ce au discutat cei 2 despre războiul din Ucraina?

Preşedintele chinez Xi Jinping a afişat marţi în Rusia, în a doua zi a vizitei sale de stat, `prioritatea` pe care o acordă relaţiilor strategice între Moscova şi Beijing, `două mari puteri’. O declarație comună a celor 2 lideri a fost anunțată în cursul zilei de marți.

Liderul chinez a precizat că l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să efectueze o vizită în China în cursul acestui an, semn al legăturilor ce unesc cele două ţări pe fondul tensiunilor cu Occidentul, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

 

Deplasarea sa la Moscova răspunde unei ‘logici istorice ‘ a spus Xi, căci ‘suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile’, a adăugat Xi.

 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru TASS că Vladimir Putin și Xi Jinping au discutat despre planul Chinei pentru soluționarea conflictului din Ucraina la întâlnirea de luni.

 

„Este evident faptul că au discutat despre asta pentru că au spus că o vor face”, a spus purtătorul de cuvânt. Când a fost întrebat dacă există vreun progres cu această problemă, Peskov a spus: „Nu voi face nicio evaluare. Să așteptăm declarațiile (liderilor - nota TASS) pentru presă (în urma discuțiilor de marți - nota TASS”, a precizat Peskov.

 

Potrivit Interfax, negocierile în format extins vor continua marți după amiză, iar liderii vor emite și o declarație comună.  Programul de marți al vizitei lui Xi Jinping se va încheia cu o cină de stat.

 

 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
Vladimir Putin Xi Jinping Rusia Ucraina China