MENIU

Imagini cu camioane militare rusești parcate lângă un reactor nuclear al centralei de la Zaporojie, publicate pe Twitter! Cât de REAL este PERICOLUL

Camioane rusești parcate în interiorul centralei nucleare de la Zaporojie/Captură video Twitter

Imagini pe cât de rare, pe atât de îngrijorătoare au început să circule pe rețele de socializare. În înregistrarea video se pot observa mai multe camioane militare rusești parcate într-o sală de turbine conectată la un reactor nuclear de la centrala nucleară Zaporojie, acolo unde bombardamentele din ultime vreme îngrijorează întreaga lume și de care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Postul american de televiziune CNN a geolocalizat și a confirmat faptul că înregistrarea video în care apar mașinile militare ale rușilor în interiorul centralei de la Zaporojie este autentic, însă nu au putut stabili și momentul în care a fost făcută, relatează HotNews.ro.

Potrivit imginilor care sunt preluate cu repeziciune  pe rețelele de socializare s-ar vedea una dintre cele șase camere ale turbinelor, care este conectată la unul din reactoarele nucleare ale centralei cucerite de ruși în luna martie.

Potrivit CNN, cele cinci vehiculele din imagini par a fi camioane rusești, dintre care unul are simbolul Z pe el, și sunt parcate la aproximativ 130 de metri de un reactor nuclear.

Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, a declarat vineri că prezența militară a Rusiei la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei este o garanție împotriva a ceea ce el a numit un "scenariu Cernobîl", făcând referire la catastrofa nucleară din 1986, notează Reuters.

Cu doar o zi în urmă, armata rusă susținea că nu a desfăşurat arme grele la centrala nucleară Zaporojie, dar nici lângă aceasta.

"Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo", a anunţat, joi, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, într-un comunicat.

Precizările, dar și acuzațiile Ministerului rus al Apărării vin la doar câteva ore după cel mai recent apel lansat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski către Moscova, căreia i-a cerut să repună imediat centrala nucleară de la Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei.

Centrala - cunoscută ca fiind cea mai mare din Europa și aflată sub controlul Moscovei încă din luna martie, după ce armata rusă a invadat țara vecină - a fost vizată recent de mai multe lovituri cu obuze. Atacurile au stârnit o reală îngrijorare în rândul oficialilor europeni.