MENIU

Iluzia care ne determină să călătorim în timp. Ce se întâmplă cu creierul nostru?

Cum reuşeşte creierul nostru să înţeleagă toate informațiile cu care suntem bombardaţi în fiecare secundă din fiecare zi? Este o întrebare complicată, însă oamenii de ştiinţă au inventat două iluzii, unul optic şi unul auditiv, care ne dau câteva indicii. 

Cele două iluzii reuşesc să păcălească creierul şi îl face să "călătorească" în trecut pentru a completa informaţiile care ne lipsesc. 

Această tehnică este cunoscută sub numele de postdicţie. Astfel, un stimul ne poate afecta ceea ce credeam că am văzut sau auzit în trecut. Posdicţia este considerată antonimul predicţiei.

Iluziile ne ajută să arătam cum s-ar putea să nu se fi întâmplat ceva ce credem că s-a întâmplat.

Aşadar, în testul de mai sus avem impresia că vedem trei flash-uri pe care le asociem cu sunetul. De fapt, este vorba doar de două. Prin urmare, creierul nostru reuşeşte să ne păcălească astfel încât să facă o asociere între numărul de flash-uri cu numărul de sunele auzite.

Ceea ce este şi mai ciudat este faptul că şi în momentul în care flash-urile sunt redate fără sunet, majoritatea oamenilor văd tot trei lumini. Motivul? Creierul nostru este influenţat de informaţiile primite în trecut.