MENIU

Iliescu: „Dosarul Revoluției, o însăilare absurdă de fapte. Istoria nu se scrie cu justiția”

Ion Iliescu este convins că adevărul despre Revoluție e simplu: austeritatea din anii `80. Fostul președinte  spune din nou că nu este de acord cu acuzațiile care i se aduc în dosarul Revoluției,în interviul acordat presei ruse. Acesta consideră că „așa-zisul dosar al Revoluției” este „o însăilare absurdă de fapte care nu demonstrează nimic” iar „conceptul de infracțiuni împotriva umanității este invenția unui român, validat de Uniunea Europeană”. Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Revoluției și dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

 

Redăm fragmentul în care Ion Iliescu vorbește despre acuzațiile care i se aduc în „dosarul Revoluției”:

Nikolai Morozov, agenția TASS: În România nu încetează polemici despre evenimentele din decembrie 1989, multi si peste 30 de ani cer sa se prezinte “adevarul despre revolutie”. Mai mult, aceste discutii s-au mutat acum din paginile ziarelor in sala de tribunal – Dumneavoastra si unii dintre colaboratorii Dumneavoastra sunteti acuzati de “crima contra umanitatii”. Cum evaluati aceasta abordare “originala” a istoriei, nu considerati ca aceste acuzatii au natura politica?

Ion Iliescu: Adevărul despre Revoluție este simplu, și este știut de toată lumea: austeritatea din anii 1980 a dus la creșterea nemulțumirii sociale, care s-a transformat în revoltă violentă în decembrie 1989, și care a devenit Revoluție, prin proiect, program, instituții și tot ce înseamnă ele:pluralism politic și economic, drepturi și libertăți, o nouă Constituție, care le garantează, etc. Tot din adevărul Revoluției face parte și neputința societății românești de a produce o alternativă politico-civică, precum în Polonia sau Ungaria, ca în Cehoslovacia, care să asigure tranziția pașnică la democrație.

Istoria nu se scrie cu justiția. Unii, în România, n-au aflat asta, dar noi încercăm s-o facem. 

Așa-zisul ”Dosar Revoluția” este o însăilare absurdă de fapte care, în ansamblu, nu demonstrează nimic, dar care poate fi folosit în scopuri politice, de uz intern. Conceptul de ”infracțiuni împotriva umanității”, de care sunt acuzat, este invenția unui român, e validat de UE, via Parlamentul European, dar nu este preluat decât în legislația României. Unde nimeni nu știe ce conținut să-i dea. Dar pentru scopul propus, demonizarea unor lideri politici, este perfect: ”stânga produce crime împotriva umanității, stânga nu este bună! Nu o votați!” Simplu. Mai mult nu este de spus. Și niciun om de drept serios nu se compromite aderând la astfel de manipulări.  Mai nou văd că se dorește folosirea conceptului și împotriva celor care apără statul, în cazul unor manifestări violente, care pun în pericol siguranța publică. 

Problemele de fond ale României: sărăcia, decalajele de dezvoltare, consecințele migrației din motive economice, polarizarea socială, veniturile mici, cheltuielile sociale insuficiente, nu se rezolvă cu acuze fanteziste, din dosare prefabricate. Revoluția Română a fost un act de demnitate națională. Asta a vrut poporul atunci: libertate, democrație, pluralism, respect pentru munca sa. Asta vrea și acum, doar că unii încep să uite cum s-a ajuns la explozia socială din 1989. Și merg pe calea pe care au mers cei care sunt vinovați de suferințele românilor. Nu așa ar trebui să fie. Dar refuzul istoriei, manipularea ei, prin rescriere, ne va duce tot acolo, dacă nu suntem atenți, și nu abordăm lucrurile cu responsabilitate.” 

Potrivit versiunii publicate de Iliescurevoluţia din decembrie 1989 a fost în viziunea sa o dorinţă a poporului român de schimbare radicală de sistem politic. El vorbește despre schimbarea dorită de români, în viziunea sa, despre modelul său economic

Ion Iliescu acuză „distorsionări” în interviul acordat rușilor. Ce spune despre austeritate și tânăra generație

Iliescu acuză și austeritatea cu care „cochetează” și actualul guvern liberal, dar și lipsa de maturitate politică a tinerei generații.