Adrian Gurzău nu poate fi reținut, dar poate fi ARESTAT PREVENTIV. Deputatul a contestat votul
Plenul Camerei a respins, marți, cererea ministrului Justiției privind încuviințarea reținerii deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influență în dosarul Carpatica Asig. În schimb, parlamentarii au votat cererea DNA de arestare preventivă.
UPDATE: Deputatul PMP, Adrian Gurzău, a depus la Biroul Permanent o contestaţie asupra votului privind cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive, după ce plenul Camerei a aprobat solicitarea procurorilor anticorupţie, însă conducerea Camerei a respins solicitarea parlamentarului.
Gurzău a depus la Biroul Permanent o solicitare prin care cere reluarea votului în cazul cererii DNA privind încuviinţarea arestării preventive, pe motiv că unii deputaţi ar fi fost absenţi, dar apar că au votat.
Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a spus că Biroul Permanent a respins solicitarea lui Gurzău.
”A fost respinsă contestaţia domnului deputat Gurzău. Diferenţa era mult prea mare ca să conteze cele susţinute de doamna Mincă - că a votat şi nu a fost trecută pe listă de secretarii de şedinţă. Sunt 124 voturi «pentru» ca să fie contestată e o diferenţă de zece voturi. El a constat că doamna Mincă ar fi votat şi nu a fost trecută pe listă”, a spus Ciolacu, potrivit News.ro.
UPDATE: Deputatul Adrian Gurzău contestă votul privind încuvinţarea arestării preventire la Biroul Permanent al Camerei Deputaţii, acesta acuzând vicii de procedură.
Totodată, Mircea Dolha, membru al Comisiei de numărare a voturilor, a declarat că au fost prezenți în plen 238 de deputați și toți și-au exprimat votul. Dintre aceștia, 124 au votat pentru încuviințarea arestării preventive și 114 împotrivă.
UPDATE: Deputații au decis că Adrian Gurzău poate fi arestat preventiv.
Din totalul de 355 de deputaţi, 278 au fost prezenţi, înregistrându-se 266 de voturi valabil exprimate. Dintre acestea, 136 au fost ''pentru'' încuviinţarea reţinerii, iar 130 contra. Pentru reţinerea lui Gurzău ar fi fost nevoie de 139 de voturi favorabile reţinerii.
UPDATE. Deputații au început votul pe cererea privind încuviințarea arestării preventive a lui Adrian Gurzău.
UPDATE: Camera Deputaților a decis, prin vot, că Adrian Gurzău nu poate fi reținut de procurori. Cererea DNA de reţinere a deputatului Adrian Gurzău nu a trecut la votul din Camera Deputaţilor, dintre cele 266 de voturi valabil exprimate, 136 fiind pentru încuviinţare, 130 contra. Pentru adoptarea hotărârii au mai lipsit trei voturi.
UPDATE. Deputații au început votul pe cererea ministrului Justiției privind încuviințarea reținerii deputatului Adrian Gurzău.
Deputatul PMP, Adrian Gurzău, le-a cerut colegilor să voteze împotriva cererii DNA de reţinere şi arestare, precizând că doar în libertate îşi poate pregăti apărarea şi că niciodată ”nu am votat pentru cererile de reţinere şi arestare”.
”Am trei copii minori, cel mic are un an şi jumătate, doi părinţi pensionari şi vă cer un vot de respingere a cererii de reţinere şi arestare pentru că nu reprezint un pericol public. Doresc înfăptuirea justiţiei, vă solicit acest vot pentru că dosarul meu în momentul de faţă e în faza în care s-au audiat martorii. Practic printr-un vot pentru reţinere şi arestare nu aş putea să mă apăr şi să administrez probe în favoarea mea”, a declarat Gurzău, în plenul Parlamentului.
El a mai spus că ceilalţi inculpaţi din dosar au fost eliberaţi de judecătorii curţii supreme. ”În momentul de faţă nu văd că un vot pentru arestarea mea să poată să înfăptuiască apărarea de care am nevoie ca orice alt om. Întodeauna în calitatea mea de parlamentar am fost pentru susţinerea justiţiei (...) Am votat întodeauna pentru ceea ce înseamnă urmărire penală, dar niciodată n-am votat pentru reţinere şi arestare”, a spus Gurzău, scrie news.ro.
La ora transmiterii acestei ştiri, deputaţii votează cererea DNA de reţinere a lui Gurzău, urmând să fie supus votului în plen şi cererea de arestare preventivă. Ambele voturi sunt secrete, cu bile.
Comisia juridică a avizat favorabil luni cererea în cazul lui Gurzău. "Cu privire la reținere au votat 22 de colegi, 16 au fost pentru, 5 împotrivă și o abținere. La arestare — 16 au votat da, 3 împotrivă și 3 abțineri", a declarat vicepreședintele Comisiei juridice Ciprian Nica.
Pe 27 septembrie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) cererea și referatul pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influență în dosarul Carpatica Asig.
Potrivit DNA, în dosar există date și probe din care rezultă că deputatul Gurzău ar fi comis fapte de corupție.
Deputatul PMP Adrian Gurzău a lipsit marţi de la şedinţa de plen în care se va lua o decizie legată de solicitarea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi a arestării sale preventive.
În plen a fost prezentat raportul Comisiei juridice, care s-a pronunţat luni pentru încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP, acuzat de trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig.
Votul secret cu bile - pentru reţinere şi, separat, pentru arestare - este programat după ora 13:00.
Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost reţinută Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig. "În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar", a anunţat DNA într-un comunicat de presă.
Contractul a fost încheiat la data de 2 noiembrie 2015 iar obiectul acestuia îl constituia "furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de ”relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing'', pe o durată minimă de 5 ani", valoarea totală fiind de 270.000 de euro.