IGSU: 60 de mesaje RO-ALERT de urs în trei zile, emise în 12 județe - Unde au fost prezente animalele sălbatice
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că în trei zile au fost emise 60 de mesaje RO-ALERT de urs în peste 10 județe. Precizările vin după ce a fost aprobat Ordinul Ministerului Mediului de a ucide 220 de exemplare de urs brun.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunțat că în ultimele trei zile au fost transmise 60 de mesaje RO-ALERT, în 12 judeţe, cu privire la prezenţa urşilor în apropierea comunităţilor.
"În ceea ce priveşte avertizarea populaţiei, în perioada de referinţă au fost transmise 75 mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetăţenilor cu privire la producerea unor posibile situaţii de urgenţă şi prevenirea acestora. Astfel, la nivel naţional au fost transmise 60 de mesaje, în judeţele Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Vrancea şi Vâlcea, privind prezenţa urşilor în proximitatea comunităţilor, un mesaj în judeţul Timiş privind producerea unui incendiu şi 14 mesaje pentru avertizarea apariţiei fenomenelor hidrometeorogice periculoase, în judeţele Alba, Arad, Buzău, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Vâlcea", potrivit IGSU.
Anunțul IGSU vine după ce s-a dat liber la „uciderea de urși”. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a anunțat că a avizat Ordinul dat de Ministerul Mediului, semnat de fostul ministru Tanczos Barna la 16 iunie. CMN a anunțat aprobarea derogărilor pentru ursul brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității publice. Decizia a fost luată după ce în ultimii ani s-au înmulțit atacurile urșilor în urma defrișărilor și a lipsei măsurilor de a reface habitatul acestora, susțin activiștii de mediu. Atacuri ale ușilor au fost semnalate în foarte multe zone, în ultima vreme, prezența acestora în interiorul localităților, la oraș, devenind îngrijorătoare. Ei devin o amenințare pentru viețile oamenilor, pe lângă uciderea animalelor din gospodăriile acestora.
Decizie după atacurile urșilor în mai multe zone din România: 220 de exemplare urs brun vor fi ucise. Ordinul a fost dat - Critici vehemente
La solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), aprobarea s-a dat menținându-se nivelurile acordate pentru anul 2022, după analiza centralizatoarelor intervențiilor (https://interventiiurs.mmap.ro/centralizator/) și a situațiilor derogărilor pentru specia urs (Ursus arctos), conform prevederilor OM 724/2019 și OM 723/2022.
Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române precizează că acest aviz este exclusiv în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune economice importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversității autohtone prin respectarea legislației românești și comunitare.
Conform prevederilor legale în vigoare (art. 38 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011), în situații justificate Ministerul Mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, „cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural.“
Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, consideră că actele normative din perioada 2018-2022 ar fi trebuit să producă efecte, respectiv să ducă la conservarea în România a speciilor de interes comunitar: urs și lup, dar și protecția comunităţilor umane.
Academia Română cere SOLUȚII REALE pentru rezolvarea situației ușilor din România
În acest sens, instituții implicate în realizarea studiului acestor specii trebuie să ofere soluții reale, care să fie fundamentate științific și legal și care să urmărească eficiența îndeplinirii acestor deziderate de către autoritățile statului. Considerăm că acest fapt se poate realiza până la finalizarea celor două proiecte derulate la nivel național:
1. Proiect: „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România“ POIM COD SMIS – 136899, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Beneficiar: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Parteneri: Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Națională a Pădurilor-ROMSILVA și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea“. Durata: 55 luni, data finalizării proiectului: 31.12.2023, valoare totală a acestuia: 53.598.950,86 lei.
2. Sesiunea de finanțare a Programului privind protecția speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege, în vederea diminuării conflictelor și reducerii pagubelor cauzate de animale sălbatice, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, care a început cu data de 05 aprilie 2023, bugetul alocat sesiunii fiind de 70.000.000 lei.
REACȚIA ACTIVIȘTILOR DUPĂ DECIZIA DE A UCIDE PESTE 200 de URȘI în ROMÂNIA
Fondatoarea Sanctuarului de urşi de la Zărneşti, Cristina Lapis, a comentat decizia Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, în exclusivitate la Realitatea PLUS.
„Se ascunde foarte multă ipocrizie și lașitate, pentru că 200-300, 500 sunt omorâți în fiecare an. Și măcar dacă s-ar rezolva problema. El la fel ca și cu câinii fără stăpân. Soluția este, dar e complexă, e nevoie de voință politică.
Ce fel de urși se omoară? Cum se știe? Dezechilibrul format e din cauză ca au fost uciși ursi-trofee. Cum se știe care urs trebuie? Îl intreabă? Dacă ursii nu sunt identificati, numerotați, vor fi omorâți 200 de urși și urși tot vom vedea dacă nu se face educația populației”, a declarat Cristina Lapis în exclusivitate la Realitatea PLUS.