MENIU

IGNATUL. Tradiția pe care și tu trebuie s-o respecți astăzi pentru a avea noroc tot anul

IGNATUL. Tradiția pe care și tu trebuie s-o respecți astăzi pentru a avea noroc tot anul

Tăierea porcului este o sărbătoare specifică iernii, care se petrece pe data de 20 decembrie. Această dată dovedește cu ușurință faptul că sărbătorile păgâne încă fac parte din tradițiile românilor, indiferent de faptul că această zi a devenit cu timpul un ritual gastronomic. Cu toate acestea, românii cred în foarte multe tradiții și superstiții, fiind foarte atenți la tot ceea ce fac, deoarece nu-și doresc ca răul să se abată asupra lor sau a celor dragi.

Cu toate că majoritatea românilor sacrifică porcul pe data de 20 decembrie, în unele zone precum Prahova sau Bacău, acesta este tăiat în a doua zi de Crăciun. Pe de altă parte, nesacrificarea porcului atrage după sine ghinion și probleme în anul următor.

Mai mult decât atât, se spune porcii simt înainte de Ignat că urmează să fie tăiați, motiv pentru care nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă, dacă nu sunt sacrificați în această zi specifică.

Se spune că Sfântul Ignat și-a dorit mult la un moment dat să taie un porc, dar din cauza neatenției și-a lovit tatăl cu securea în cap, omorându-l pe loc. După ce l-a înmormântat, acesta a plecat în lume.

În acest fel, Sfântul este adaptat la tradițiile românești, fiind numit Crăciunul țiganilor, deoarece el este cel care taie porcii. Astfel, porcul devine o emblemă a sărbătorii, semnificând noroc, belșug și fertilitate.

Românii se pregătesc din timp pentru acest eveniment. În Ajunul Ignatului, tradiția cere ca românii să fiarbă grâu, pe care membrii familiei trebuie să-l mănânce, pentru a fi feriți de necazuri și momente dificile, scrie divahair.ro.

De asemenea, gospodinele nu trebuie să coasă sau să spele în ziua de 20 decembrie, altfel se vor îmbolnăvi subit, ca pedeapsă a nerespectării tradiției. Tot ceea ce trebuie să facă gospodinele în această zi plină de însemnătate este să se ocupe de carnea porcului, după ce acesta moare.

Mai multe articole despre:
Ignat