MENIU

ÎCCJ judecă miercuri contestația DNA în cazul arestării la domiciliu a lui Vâlcov

<p>&Icirc;CCJ judecă miercuri contestația DNA &icirc;n cazul arestării la domiciliu a lui V&acirc;lcov&nbsp;</p>

Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca, miercuri, contestația DNA privind arestarea la domiciliu, pentru 30 de zile, a fostului ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, informează Agerpres.

După ce a respins cererea DNA, privind arestarea preventivă a lui Vâlcov, acuzat de trafic de influență, Instanța Supremă a decis, joia trecută, ca fostul ministru să fie cercetat în arest la domiciliu.

Darius Vâlcov are mai multe obligații: să nu părăsească imobilul în care locuiește fără permisiunea organului judiciar în fața căruia se află cauza, a judecătorului de drepturi și libertăți și de a se supune restricțiilor stabilite de acestea; să se prezinte în fața organului de urmărire penală și a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, cu martorii, precum și cu ceilalți subiecți procesuali.

Pe durata celor 30 de zile, Darius Vâlcov poate părăsi imobilul unde locuiește pentru prezentarea în fața organelor judiciare, la chemarea acestora.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În schimbul acestor contracte, Darius Vâlcov ar fi primit suma de aproximativ 2 milioane de euro, atât direct, cât și prin intermediari.

A doua cerere de arestare a lui Vâlcov, trimisă Comisiei Juridice a Senatului

 

 

Conducerea Senatului a înaintat, luni, Comisiei juridice cea de-a doua cerere a Justiției privind încuviințarea efectuării în continuare a urmăririi penale, reținerii și arestării preventive în cazul senatorului Darius Vâlcov, urmând ca senatorii juriști să facă o recomandare plenului Senatului, potrivit Agerpres

"Am primit o scrisoare din partea domnului Robert Cazanciuc prin care transmite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de încuviințare a efectuării în continuare a urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a domnului senator Darius Vâlcov.

A fost transmisă această cerere la Comisia juridică și s-a propus, și dacă vom avea raportul, să dezbatem și să supunem votului cererea miercuri, la începutul zilei, în așa fel încât să se poată parcurge tot ciclul dezbaterii. (...) Votul va fi secret cu bile", a declarat vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul ședinței Biroului Permanent al Senatului de luni.

În ceea ce privește articolul de lege în baza căruia plenul Senatului va da un vot cererii referitoare la reținerea și arestarea preventivă a senatorului Darius Vâlcov, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că senatorii juriști vor face o recomandare plenului și în acest sens. "Solicitarea ministrului Justiției va fi trimisă Comisiei juridice și, așa cum și data trecută Comisia juridică a făcut o recomandare în acest sens, așteptăm recomandarea Comisiei juridice și de această dată", a spus Tăriceanu.