MENIU

Iaurtul, efect uimitor asupra organismului. Reduce riscul de diabet şi boli de inimă

Vrei să trăieşti 100 de ani? Iată ce trebuie să mănânci

Un aliment confirmat că poate reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare, dacă este consumat frecvent,  este iaurtul, potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. Mai multe studii efectuate la nivel mondial au demonstrat efectul protector asigurat de consumul de iaurt în prevenirea diabetului de tip 2 și în combaterea obezității.

“Iaurtul are o serie de proprietăți importante. Anumiți nutrienți, precum proteinele, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu, sunt mai concentrați în iaurt decât în lapte, ca urmare a procesului de fermentație și a rețetelor. Astfel, iaurtul poate conține cu 20-100% mai mulți nutrienți decât laptele. Mai mult decât atât, aciditatea iaurtului crește biodisponibilitatea unor nutrienți, cum este calciul. În ceea ce privește fermenții, respectiv probioticele din iaurt, ei au efecte pozitive asupra organismului, ajutând digestia parțială a lactozei din lapte și furnizând, totodată, enzima β-gal, care continuă descompunerea lactozei după consumul iaurtului”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Potrivit studiului HELENA efectuat pe mai mult de 3000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12,5 – 17,5 ani din 8 țări europene, iaurtul crește nivelul de calitate al dietei, scade riscul cardiovascular și asigură o valoare mai mică a circumferinței taliei, reduce excesul de grăsime corporală și abdominală, prin mecanisme complexe care pot să implice factori precum: aportul de calciu, creșterea eliminării fecale a acizilor grași, controlul apetitului, calitatea foarte bună a proteinelor, îndeosebi a proteinelor serice (din zer), pentru creșterea musculară sau influența benefică a bacteriilor probiotice din iaurt asupra florei intestinale, a cărei structură s-a dovedit a fi diferită la copiii obezi în comparație cu cei normoponderali, scrie eva.ro.

Un alt studiu de referință pentru relația dintre iaurt și riscul metabolic este EPIC-Norfolk, realizat pe un eșantion de 4000 de persoane adulte, monitorizate pe parcursul a 11 ani. Studiul a fost publicat în 2014 în revista Diabetologia, relevând că persoanele care obişnuiesc să consume frecvent iaurt, în medie 4,5 porţii pe săptămână, au prezentat un risc cu 28% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet zaharat de tip II.

Potrivit Ministerului Sănătății, printre factorii care favorizează apariţia diabetului şi a bolilor de inimă se numără: obezitatea, manifestată prin circumferința abdominală crescută (≥102cm la bărbați și ≥ 88cm la femei), trigliceride crescute (≥ 150 mg/dL), HDL-colesterol scăzut (

Mai multe articole despre:
diabet boli cardiovasculare iaurt risc diabet