Iată cum se prepară prăjitura preferată a Regelui Mihai
Principesa Margareta a dezvăluit, în urmă cu mai mulţi ani, care este reţeta uneia dintre prăjiturile favorite ale tatălui său, Regele Mihai.
“Tatăl meu a avut, de-a lungul anilor, câteva feluri de mâncare pe care le-a păstrat printre favoritele lui. Una dintre reţetele lui preferate este New York Cheesecake. Reţeta are o poveste a ei”, povesteşte Principesa Margareta pentru lumearetetelor.ro cu prilejul turneului de promovare a cărții sale ”Carte regală de bucate”.
Iată ingredientele reţetei:
Blatul – 300 g biscuiţi digestivi sfărâmaţi mărunt, 50 g zahăr tos, 90 g unt topit, 1 linguriţă scorţişoară (opţional).
Umplutura: 1 plic gelatină fără aroma, 60 ml apă rece, 450 g brânza cremoasă, marca Philadelphia, 125 g zahăr, 1 praf sare, 200 g smântână grasă, 200 g smântână dulce, pentru frişcă,
Toppingul de afine: 200 g afine (sau zmeură, căpşuni, piersici ori alte fructe), 2 linguri apă, 100 g zahăr tos.
Preparare:
Pentru primul strat, zdrobește biscuiții și topiți untul la bain-marine sau la foc mic. Amestecă untul topit cu biscuiții și asează compoziția pe fundul unei tăvi unsă în prealabil cu unt sau ulei, apăsând cu degetele ca stratul să fie nivelat bine. Pune tava deoparte, cel mai bine în congelator.
La al doilea strat, amestecă cele 400 grame de brânză cu 100 grame zahăr, o linguriță de esență de vanilie sau seminţele de la o păstaie și cele două ouă până compoziția devine omogenă. Toarnă compoziția peste stratul de biscuiți și pune tava într-un cuptor preîncălzit la foc mediu (200C) pentru 20 minute. Verifică din când în când compoziția și scoate-o când s-a închegat, având grijă să nu rumenească. Las-o la rece până prepari al treilea strat.
Amestecă smântâna cu 50 grame zahăr și o linguriță esență de vanilie până se omogenizează. Toarnă mixtura peste stratul de brânză și mai pune la cuptor tava pentru 10 minute. Scoate cheesecake-ul din cuptor, lasă-l să se racească și apoi pune-l la frigider peste noapte, acoperind tava cu o folie de plastic. Astfel, brânza din cheesecake nu va prelua mirosuri de la celelalte alimente din frigider.
A doua zi când a fost gata, l-am servit cu gem de zmeură înmulțit cu puțină apă. Pentru un gust mai proaspăt, adaugă coajă de lămâie sau lime rasă în stratul de smântână. Pentru un prim cheesecake, a iesit destul de bun. Ca topping, am mai încercat şi nişte fructe de pădure îngheţate perpelite într-o tigaie cu zahăr şi suc de lămâie. Dacă nu, poţi aplica topping-ul pe fiecare felie înainte de servire, amestecă gemul cald înmulţit cu apă cu gelatină, toarnă peste cheesecake şi lasă totul la frigider 2-3 ore pentru a se închegă.