Iată ce trebuie să faci pentru a nu te îmbolnăvi în concediu
Durerile abdominale, greața, vărsăturile, intoleranța alimentară și înrăutățirea stării generale sunt câteva dintre efectele abuzurilor alimentare pe care românii tind să le facă în timpul vacanței de vară.
Fie că este vorba de o vacanță în Bulgaria sau Grecia la all inclusive, de o vizită la părinți sau de un voiaj într-o stațiune, turistul este tentat să mănânce tot ce vede. ”Cocktailurile” alimentare sunt chiar mai periculoase decât cele cu alcool.
Când sunt amestecate două sau mai multe produse de genul gălbenuș de ou, salată cu ulei de floarea soarelui, grăsimi din tot felul de produse, cunoscuta shaorma, pasta de mici și chiar sărmăluțe efectul este cel puțin asemănător ca atunci când se îmbină tăriile, vinul și berea.
“Consumul inadecvat de alimente în timpul verii, mai ales al grăsimilor, duce la apariția toxiinfecțiilor care pot duce mai departe la gastrite”, explică Bogdan Guinea, medic nutriționist, citat de doctorulzilei.ro.
Esofagitele, gastritele acute, ulcerul acut și pancreatita sunt provocate în special de de consumul abuziv de condimente și de alimente bogate în grăsimi. O altă urmare a excesului de mâncare este apariția colicii biliare. Alimentele care o favorizează sunt grăsimile și gălbenușul de ou.
Nopțile bahice sunt, de asemenea, periculoase pentru sănătate. “Un pahar de vin pe zi pentru o femeie și două pahare pentru un bărbat, este cantitatea recomandată a fi consumată”, spune Guinea.
Abuzurile de alcool pot duce la apariția gastritelor, colecistitelor, pancreatitelor și chiar a hepatitelor cronice. “După o toxiinfecție este bine să se servească o carne ușoară sau alimente care nu sunt bogate în grăsimi”, recomandă Bogdan Guinea.