MENIU

Iarna revine în forță - viscol, strat consistent de zăpadă. Când se instalează gerul. Temperaturi de -20 de grade

Iarna revine în forță

După câteva zile primăvăratice, iarna pare să revină în forță. Meteorologii au emis un nou cod galben de ninsori însemnate cantitativ. În plus, temperaturile vor scădea considerabil, în anumite regiuni chiar și până la -20 de grade.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre zonele afectate de acest nou cod galben și perioadele în care gerul năprasnic se va manifesta.

Avertizarea meteorologică de cod galben valabilă până duminică seara la ora 18 vizează în special zona de munte, acolo unde ninsorile vor fi însemnate cantitativ și va fi viscol, luând în considerare intensificările cu rafale de 50-70 km/oră, iar la altitudini mai mari de 1800 de metri, rafale care pot depăși 80 – 90 km/oră.

Va fi viscol, vizibilitate scăzută, iar cantitățile de apă vor cumula 30-40 litri pe metru pătrat, depunându-se un strat consistent de zăpadă. 

Vorbim și de o informare meteorologică valabilă tot pentru perioada de azi de la ora 10 până duminică seara la ora 18, pentru că aria ninsorilor începând din această noapte se va extinde începând din regiunile nord vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Este vorba de un nou strat de zăpadă, mai consistent în zona montană, cu cantități de apă de 20-30 litri pe metru pătrat și vânt cu rafale de 65-75 km/oră.

Nu scăpăm de ger nici săptămâna viitoare

După duminică, vremea va intra și într-un proces de răcire, va deveni geroasă noaptea, cu precărere în regiunile intracarpatice, la început, după care în cea mai mare parte a țării temperaturile vor fi unele preponderent negative, și vorbim de minime care pot coborî în zonele depresionare sau în regiunile intracarpatice sub - 10 grade, pragul de ger, iar în zonele depresionare chiar -19, -20 grade.

Mai multe articole despre:
meteo iarna ANM