Daniel Horodniceanu dezvăluie cum s-a opus MAI în modificarea competenţelor DIICOT
Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, și-a exprimat joi nemulțumirea cu privire la modificarea unor competențe ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, așa cum prevede o ordonanță de urgență adoptată recent de Guvern.
"Într-un grup de lucru am făcut o analiză pe necesități în ceea ce privește activitatea anterioară a DIICOT. Am identificat o serie de instrumente care erau necesare și care urmau să fie baza unei strategii viitoare a dezvoltării DIICOT. Acestea au fost puse într-un proiect de lege, pe care l-am prezentat Ministerului Justiției încă din 2015 și care a fost postat pe site-ul ministerului în luna aprilie 2016. Pe 16 noiembrie 2016, a fost emisă ordonanța de urgență a Guvernului", a spus Horodniceanu, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.
El a arătat că această ordonanță este un pas bun în dezvoltarea DIICOT, însă nu toate instrumentele identificate în proiectul inițial se găsesc și în OUG. Mai mult, Horodniceanu a menționat că DIICOT a avut "tot timpul" o opoziție din partea Ministerului de Interne, în legătură cu preluare polițiștilor de la Judiciar.
"Din păcate, nu toate celelalte ministere au înțeles necesitatea modificărilor legislative. Am avut tot timpul o opoziție de la mai multe ministere, în special de la Ministerul de Interne. (...) În proiectul inițial, se stipula preluarea de către DIICOT a 290 de polițiști, care urmau să se constituie în unități de suport", a precizat Horodniceanu.
Întrebat dacă îl nemulțumește ceva la această ordonanță, Horodniceanu a răspuns:
"Sigur că da. Sunt vizibile. Uitați-vă la proiectul depus pe site-ul MJ în aprilie 2016 și la ce a ieșit ieri. Unitățile de suport care erau prevăzute în proiectul inițial și pe care noi le-am dorit, iar ministrul Justiției le-a susținut nu au putut fi adăugate în acest moment capacității DIICOT din mai multe motive". Deși spune că această modificare a legii de funcționare și organizare a DIICOT era necesară și trebuia să fie operată de mai mulți ani, el este de părere că, în viitor, instituția își va recupera o parte din instrumentele pe care, la un anumit moment, le-a avut. Potrivit lui Horodniceanu, ordonanța de urgență prevede că DIICOT nu va mai ancheta cazurile de evaziune fiscală, însă el a precizat că dosarele deschise deja rămân în lucru aici.