MENIU

Judecătorii decid soarta lui Horia Georgescu. Mandatul de reținere a expirat

<p>Horia Georgescu</p>

Horia Georgescu, care a demisionat, luni seară, din funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate, a fost adus, marți, în fața judecătorilor de la Curtea Supremă, în jurul orei 12.00, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care procurorii DNA îl acuză de trei infracţiuni de abuz în serviciu, prejudiciul ridicându-se la 75 milioane euro. UPDATE: În jurul orei 20:50, Horia Georgescu a părăsit sediul ÎCCJ.

UPDATE: În jurul orei 20:50, Horia Georgescu a părăsit sediul ÎCCJ şi, cel mai probabil, urmează să aştepte decizia judecătorilor acasă.

UPDATE: Mandatul de reținere al lui Horia Georgescu a expirat. Fostul șef ANI se află de trei ore în fața judecătorilor.

Avocatul său, Cristian Ene, a negat faptul că Horia Georgescu s-ar fi opus reținerii.

”Faptul că avea cătușele puse la spate vi-l pot explica numai polițiștii” a mai spus avocatul, citat de EVZ.ro.

 

Horia Georgescu a demisionat de la șefia ANI

 

Șeful Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a demisionat din funcție, a anunțat avocata Eliza Ene Corbeanu. Şeful ANI a luat această decizie pentru că nu doreşte ca imaginea instituţiei pe care a condus-o până acum să fie prejudiciată, a mai precizat avocata.

"Domnul Horia Georgescu a înţeles să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte ANI pentru a nu prejudicia în niciun fel imaginea acestei instituţii. Această decizie a luat-o aseară, urmează ca astăzi să o depunem la Senat pentru a lua act de această demisie. Nu este supusă niciunei aprobări, trebuie doar înregistrată şi Senatul va lua act. Intră în vigoare din momentul în care va fi înregistrată la Senat. E o demisie de onoare care, din punctul meu de vedere reprezintă un gest onorabil pentru o persoană cu rangul domniei sale aflat într o postură cum este cea din momentul de faţă", a declarat avocata Eliza Ene Corbeanu, în exclusivitate la DIMINEAŢA DE ŞTIRI.

Șeful ANI, Horia Georgescu, a fost reținut luni de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.

Georgescu va fi prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

"Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)", arată DNA.