MENIU

Horia Bumbea, medic primar hematolog: "Persoanele cu tratament anticoagulant NU trebuie să întrerupă tratamentul când fac vaccinul"

Vaccin anti-Covid19

Horia Bumbea, medic primar hematolog, a afirmat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că toate persoanele care au în tratament antiagreant sau anticoagulant trebuie să nu întrerupă tratamentul când fac vaccinul anti-Covid.

"În general, riscul de tromboză crește după 50 de ani. Acest risc e mai mare la persoanele care au factori de risc asociat (obezitate, grăsimi în sânge, diabet zaharat, neoplazii, afecțiuni autoimune), precum și în cazul existenței unui istoric de boli vaculare, inclusiv de tromboze", a afirmat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, Horia Bumbea, medic primar hematologie.

Potrivit medicului, este, de asemenea, posibil să fie și alți factori de risc care apar la vârste mai tinere, cum ar fi cei ereditari, "situații în care tromboza poate apărea mult mai devreme". Horia Bumbea spune, însă, că astfel de cazuri sunt mult mai rare.

Mediul sfătuiește persoanele care fac tratament cu anticoagulante să nu întrerupă tratamentul când fac vaccinul sau orice altă procedură. "Profilaxia se face mereu când există factori de risc, date care să ne arate că astfel de persoane au factori de risc", a afirmat Bumbea, întrebat fiind dacă ar trebui făcută o profilaxie în cazul unor astfel de persoane.

Cât privește recomandarea unui set de analize înainte de vaccinare tocmai pentru a putea preîntâmpina posibilele cazuri de tromboze, medicul a spus că este prematur în prezent să vorbim despre așa ceva. "Probabil că se va discuta și acest lucru. Pentru persoanele cu suspiciuni sau istoric de tromboze în familie, la vârstă tânără, noi recomandăm anumite teste", a mai spus Horia Bumbea. 

Vă reamintim că Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a anunțat, miercuri seara, că rapelul cu vaccinul AstraZeneca va fi anulat dacă apar tromboze după prima doză. Anunțul medicului militar vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca. 

Citește și Gindrovel Dumitra: "Riscul de a dezvolta tromboze e de câteva mii de ori mai mare după boala decât după vaccinul anti-Covid"