Ce spune un fost președinte CSM despre gestul lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi
Horaţius Dumbravă, fost preşedinte CSM, a oferit primul interviu după ce Klaus Iohannis a revocat-o din funcția de procuror-șef al DNA pe Laura Codruța Kovesi.
Horatius Dumbrava a precizat, într-un interviu acordat Mediafax, că s-ar fi așteptat ca președintele Klaus Iohannis să iasă și să anunțe public decizia de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi, nu să o trimită pe Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a președinției, să facă anunțul.
Totodată, Horațius Dumbravă a menționat că gestul lui Klaus Iohannis a fost firesc, fiindcă trebuia să respecte Constituția, chiar dacă nu a existat un termen în care să ia decizia.
"Sincer, nu ştiu dacă (n.r. Klaus Iohannis) a vrut să transmită un mesaj. Ce pot să spun e că nu exista altă cale decât cea de a respecta Constituţia României. [...]
M-aş fi aşteptat, sincer vă spun, ca domnia sa să prezinte declaraţia prin care spune public că înţelege să semneze decretul de revocare. Dar, iarăşi, e o decizie care îi aparţine dumnealui.
De ce m-aş fi aşteptat? Pentru că, totuşi, el are un rol constituţional aici. Sau, de fapt, două atribuţii şi un rol foarte bine conturat constituţional: garantează independenţa justiţiei din poziţia domniei sale de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii – e adevărat, fără drept de vot, iar o astfel de chestiune priveşte independenţa justiţiei, indiferent cum şi din ce situaţie s-ar situa unii actori politici.
În al doilea rând, este mediator în stat şi ar fi fost bine să explice motivele revocării domnia sa. De aceea spun că m-am aşteptat ca domnia sa să prezinte motivele pentru care a semnat decretul de revocare".
Întrebat dacă președintele României ar fi trebuit să reacţioneze mai devreme, Horațius Dumbravă a replicat: "Aici este o altă discuţie. Nu există un termen. Nici CCR nu a prevăzut un termen tocmai pentru că nici legea nu prevede un termen, nici Constituţia nu prevede un termen. E un termen administrativ, mă îndoiesc că acest termen administrativ se aplică în cazul de faţă. Dar trebuia să dea un răspuns, asta în mod cert, să fie clar pentru toţi".
Laura Codruța Kovesi a fost revocată, luni, 9 iulie, din funcția de procuror-șef al DNA, prin decretul semnat de președintele Klaus Iohannis.
Laura Codruța Kovesi a rostit, tot pe 9 iulie, un discurs de 6 minute, la finalul căruia a fost aplaudată de zeci de procurori adunați pe scara interioară de la sediul DNA. CITEȘTE AICI ce a spus Kovesi!
5 ani a stat Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al DNA, începând din mai 2013. Mandatul ei urma să se termine în 2019.