MENIU

Horațiu Moldovan, la Realitatea PLUS: „Avem o rată de vindecare de aproape 60% în România”

horatiu moldovan

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a vorbit despre situația la zi în ceea ce privește virusul COVID-19. Declarația a fost consemnată în cadrul emisiunii „Legile Puterii”, realizată de Mădălina Dobrovolschi.

Horațiu Moldovan: „Efortul pe care populația conștientă l-a făcut, s-a văzut în ultimele două luni și jumătate. Roadele se văd acum. Noi avem doar 1.000 de morți, Italia 32.000, Spania 27.000. Noi avem o rată de vindecare de aproape 60% în România. Măsurile luate de noi au fost eficiente. Am menținut rata infecțiilor în România într-o rată ponderată. COVID-19 este o formă epidemică nouă cu care se confruntă lumea întreagă. Mi se pare aproape incredibil că mai există oameni care nu cred în gravitatea virusului. Coronavirusul cauzează probleme respiratorii mai mari decât ale gripei. 80% din pacienții COVID-19 au forme ușoare.

Avem o rată de ocupare a paturilor de la terapie intensivă de sub 50%, iar sistemele de ventilație au fost ocupate în medie la un procent de circa 30%. Împiedicarea transmiterii virusului se face prin evitarea aglomerațiilor majore de oameni. Purtarea măștii este obligatorie. Este un element de protecție a celor de lângă noi.Masca ajută și la protejarea noastră. E nevoie de păstrarea prudenței, asta poate determina o răspândire comunitară extrem de scăzută. În zonele în care au existat focare, măsurile epidemiologice sunt mai stricte. ”