MENIU

Hong Kong: Zeci de mii de protestatari în negru, în marș pentru drepturile omului

Zeci de mii de demonstranţi s-au strâns duminică pe străzile din Hong Kong pentru un marş în favoarea drepturilor omului. Protestul are loc la exact şase luni de la manifestaţia la care au participat peste 1 milion de persoane împotriva promovării unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală.

 

Activiştii antiguvernamentali au scandat „Luptăm pentru libertate în Hong Kong”, au străbătut străzile din Hong Kong, mergând din districtul Causeway Bay până în centrul cartierului financiar.

Autorităţile au dat undă verde organizatorilor – Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF) – să desfăşoare manifestaţia de duminică, fiind pentru prima dată după 18 august când CHRF primeşte o astfel de permisiune.

Manifestanţii cer, printre alte revendicări, vot universal în alegerea liderului executivului local, funcţie deţinută în prezent de Carrie Lam.

Într-o conferinţă de presă, Ng Lok-chun, reprezentant al poliţiei din Hong Kong, a spus că marşul a fost autorizat, dar că va fi oprit dacă manifestanţii recurg la acte de violenţă.

Poliţia din Hong Kong a arestat duminică 11 persoane pentru \"\"posesie de armă de foc fără permis\"\", cu câteva ore înaintea începerii unei demonstraţii la care sunt aşteptaţi să participe un număr mare de localnici, transmit Reuters şi dpa, citate de Agerpres.



În timpul operaţiunii au fost capturate un pistol Glock şi peste 100 de cartuşe. Este prima dată când poliţia acuză că arme de foc, care sunt strict interzise în Hong Kong, sunt confiscate pentru presupusă intenţie de a folosire în legătură cu protestele izbucnite în iunie în fosta concesiune britanică.

Manifestaţia are loc la două săptămâni după ce candidaţii pro-democraţie au câştigat aproape 90% dintre cele 452 de locuri în consiliile districtuale, într-un scrutin local cu o prezenţă la vot fără precedent.

Protestele din Hong Kong au început la 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Începând din iunie, în Hong Kong au avut loc aproape 900 de manifestaţii, marşuri şi alte acţiuni de protest pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice şi pentru a solicita o serie de reforme democratice.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din Hong Kong în ultimele şase luni, peste 30% dintre cei arestaţi având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani.

Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză a sa după revenirea la China în 1997, cu acţiuni aproape zilnice pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a solicita o serie de reforme democratice.

Hong Kongul a intrat în recesiune, pentru prima oară în ultimul deceniu, în contextul în care este blocat de proteste de peste cinci luni, iar economia fostei colonii britanice, un important centru financiar asiatic, s-a contractat cu 3,2% în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior, anunţa Guvernul local în urmă cu o lună.

Guvernul local preconizează o contractare a economiei Hong Kongului de 1,3% în 2019.

„Încetarea violenţei şi revenirea la calm sunt elemente esenţiale ale redresării economiei. Guvermul va continua să monitorizeze îneaproape situaţia şi să implementeze măsurile necesare în vederea susţinerii întreprinderilor şi asigurării protecţiei acestora”, mai preciza Guvernul local.