Hong Kong câștigă lupta cu virusul corona, dar coșmarul continuă: FRICA de valul 2
Hong Kong e unul dintre modele la nivel mondial în ceea ce privește gestionarea epidemiei de coronavirus. Cu toate că există multe linii de transport ce leagă țara de China continentală, unde a izbucnit inițial COVID-19, și în ciuda unei mobilități relevante între provincia autonomă și țara mamă, Hong Kong a raportat un număr de cazuri extrem de mic.
Pentru a avea un tablou comprehensiv, vom spune că în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze trăiesc mai mult de 7 milioane de oameni și au fost înregistrate mai puțin de 170 de cazuri și doar patru decese din cauza noului virus corona. Dacă comparăm aceste cifre cu ale altor state, vom înțelege că autoritățile din Hong Kong au făcut ce trebuie.
Această performanță a fost realizată prin eforturi concertate, care au însemnat milioane de oameni lucrând de acasă, dar și o exersare continua a distanțării sociale. Dar poate că cel mai de impact factor din punct de vedere vizual a fost omniprezența măștilor de protecție, la puțin timp după declanșarea epidemiei de coronavirus în China.
Măștile au fost practic peste tot în ciuda unui embargou tehnic apărut în urma protestelor antiguvernamentale din 2019. Ele au revenit în forță o data cu epidemia. Există totuși și un revers al medaliei. În ciuda unui management sanitar extrem de performant, în Hong Kong există acum teama unui al doilea val COVID-19, venit din afara țării.
Expații nu sunt la fel de precauți ca localnicii. Ce măsuri au pregătit autoritățile
Un mic scandal a izbucnit la începutul acestei săptămâni într-un important cotidian din Hong Kong. Apple Daily a publicat pe prima pagină o fotografie cu niște expați adunați într-un bar. Aceștia nu purtau măști de protecție, ceea ce a stârnit un semnificativ current critic în spațiul public. Mulți dintre străinii care locuiesc astăzi în metropola Hong Kong nu au trecut prin experiența dureroasă a SARS-ului din 2003 și nu au același nivel de precauție în fața epidemiiilor precum localnicii.
Și în acest context, autoritățile guvernamentale au emis marți un decret prin care toți cei care vin din zonele galbene și roșii ale coronavirusului vor sta în carantină obligatorie de 14 zile. Din cele zece noi cazuri raportate ieri, aproape toate au legătură cu oameni care au călătorit recent din Statele Unite sau din Europa.
Nou veniții vor primi brățări electronice prin care se va putea monitoriza activitarea lor. Astfel, în orice moment se poate observa dacă respectiva persoană ține cont sau nu de procedura de carantină. Brățara conține o aplicație care este legată la un sistem de hărți, iar reprezentanții guvernamentali sunt alertați în momentul în care individul aflat în carantină iese din propria locuință sau din locul de carantinare.
Și artiștii locali se implică în acest proces de conștientizare a pericolului revenirii COVID-19. Cei care se ocupă de graffiti îi îndeamnă pe oameni să folosească măști de protecție, prin mesaje precum "Hey gweilo, too poor to buy a mask?" (Hei străinule, prea sărac să cumperi o mască?). În dialectul local, gweilo înseamnă expat. După cum mai notează CNN, aceste mesaje au darul de a încuraja oamenii care nu provin din comunitățile locale să poarte măști și să ia foarte în serios amenințarea COVID-19. Chiar cu riscul ca aceste mesaje să pară xenofobe.