HAOS în Kazahstan! Guvernul a declarat STARE DE URGENȚĂ: 8 MORȚI și SUTE de răniți, clădiri incendiate - S-a cerut ajutorul Moscovei
Președintele Kazahstanului a cerut ajutorul Moscovei pentru a reprima revoluția declanșată de creșterea prețurilor la gaze. Alianța militară a Rusiei și mai multor state post-sovietice a anunțat că vor ajunge în Kazahstan forțe de menținere a păcii. Guvernul din Kazahstan a tăiat accesul la internet în țară, după ce protestele violente începute încă din 2 ianuarie au continuat pe întreg parcursul zilei de miercuri, în ciuda demisiei guvernului. Președintele Tokayev a preluat controlul asupra consiliului de securitate, în timp ce protestatarii au capturat aeroportul din Almaty. Zborurile au fost anulate. Protestatarii au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale, unele dintre ele au fost incediate. Presa internațională consemnează cel puțin 8 morți și 300 de răniți.
UPDATE 3 După miezul nopții, premierul armean, Nikol Pachinian, președintele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), a anunțat că Alianța a decis să trimită „o forță colectivă de menținere a păcii” pentru „o perioadă limitată de timp pentru a stabiliza și normaliza situația din această țară”, afectate de revolte provocate de „interferențe externe”. Din OTSC fac parte, alături de Rusia, alte 8 state post-sovietice.
UPDATE 2 Potrivit Realitatea PLUS, în jur de 125.000 de români se află în Kazahstan, sunt stabilliți sau sunt doar la muncă. Nu se știe, până în prezent, în ce stare sunt aceștia. Doi craioveni care muncesc acolo au încercat în cursul nopții de miercuri spre joi să ia legătura cu familiile lor, din țară, dar nu au reușit. MAE român nu a avut încă nicio reacție.
Forțele de ordine au tras în manifestanți, cel puțin 8 persoane au murit, presa străină a avansat cifre mai mari ale victimelor după revolta protestatarilor. Mai multe imagini au fost postate pe rețelele de socializare din cel mai mare oraș kazah - Almatî, cu marșul oamenilor revoltați sau cu asaltul forșelor de ordine asupra manifestanților sau din orașul Aktabe, unde forțele de ordine ar fi anunțat că nu vor interveni împotriva protestatarilor.
UPDATE 1
Președintele fostei republici sovietice Kazahstan a apelat la ajutorul unui bloc de securitate condus de Rusia, după ce nu a reușit să potolească miile de protestatari, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate.
„Cred că este oportun să luăm legătura cu partenerii noștri CSTO. (...) Aceste bande teroriste sunt internaționale, au urmat un antrenament serios în străinătate, iar atacul lor asupra Kazahstanului poate și trebuie privit ca un act de agresiune”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev, citat de mass-media miercuri seara.
Tokayev a spus că a cerut deja ajutorul națiunilor CSTO în combaterea „amenințării teroriste”, una despre care spune că are ca scop „subminarea integrității teritoriale” a Kazahstanului.
UPDATE
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a avertizat, miercuri, că va exista un răspuns „dur” la tulburările care au continuat să zdruncine țara din Asia Centrală.
„În calitate de președinte, sunt obligat să protejez siguranța și pacea cetățenilor noștri, să îmi fac griji pentru integritatea Kazahstanului”, a declarat Tokayev, la televiziunea kazahă.
Mai târziu, și într-un mesaj transmis în presa rusă, Tokayev a spus: „Au fost morți și răniți. Situația amenință securitatea tuturor locuitorilor din Almaty și asta nu poate fi tolerat”.
Reporterii străini confirmă faptul că internetul este blocat în întreaga țară, iar țară se cufundă tot mai mult într-un „haos total”.
Potrivit presei locale, au avut loc ciocniri violente între forțele de securitate și demonstranți care cer încetarea creșterii prețurilor la combustibili, o reședință a lui Tokayev din capitală fiind incendiată.
Mai mult decât atât, potrivit rapoartelor preliminare, protestatarii au capturat aeroportul din Almaty.
În alte părți ale Kazahstanului, respectiv în orașele Alma-Ata și Aktau, unele unități de poliție s-au dat de partea protestatarilor, potrivit DW Russian.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Reamintim că oamenii sunt nemulțumiți de faptul că guvernul a ridicat plafonul preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL) şi costul acestei extrem de populare alternative la benzină a crescut.
Președintele Kassym-Jomart Tokayev, a anunțat că a preluat șefia puternicului Consiliu de Securitate de la fostul lider de lungă durată al țării, Nursultan Nazarbaev, și a promis că va răspunde cu "maximă duritate" la protestele legate de criza carburantilor.
Tot astăzi, Guvernul a blocat accesul la rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie precum Facebook, WhatsApp, Telegram și, pentru prima dată, aplicația de mesagerie WeChat, potrivit New York Times.
Netblocks, un grup specializat în supravegherea internetului, a anunțat ulterior, pe Twitter, că țara se confruntă cu o pană generalizată a internetului la nivel național.
„Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, a anunțat Netblocks.