Hoandră despre arhiva SIPA: "Ne interesează raportul ajuns în CSAT, nu detalii din viaţa privată"
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni dimineaţă, într-o postare pe pagina sa de Facebook care va fi primul pas pe care îl va face în desecretizarea arhivei SIPA: Toader va publica numele celor care au "vizitat" arhiva, "eventual și numărul vizitelor efectuate".
Este o decizie bună, spune realizatorul TV Octavian Hoandră care consideră că trebuie stabilit un "moment zero" în care astfel de lucruri, cum este şantajul în lumea justiţiei, să nu mai fie posibile.
"Ministrul Justiţiei este un profesionist al dreptului şi nu mă îndoiesc că ştie să cântărească importanţa acetei hotărâri. Cred că a hotărât în sensul bun. Ţara nu mai poate trăi pe putregai. România nemulţumită, care rezistă şi care îşi doreşte mai mult, această Românie profundă trebuie să ştie ce a însemnat o bună parte din justiţie atâţia ani", a declarat Octavian Hoandră.
Potrivit acestuia, trebuie să află ce au însemnat cei 10 ani cu Traian Băsescu, când s-a făcut declicul şi România s-a îndreptat spre un stat poliţienesc.
"Oamenii ăstia care şi-au permis să încalce legea când noi, o ţară întreagă, îi numim să cumpănească bine, uitati ce au facut. Justiţia trebuie să fie coloana vertebrală a unui popor. Noi trebuie sa ştim că s-au întâmplat aceste lucruri, trebuie să facem un moment zero, sa nu mai fie posibile astfel de lucruri în justiţia românească", a explicat Hoandră.
Realizatorul TV a reamintit că secretizarea a fost făcută de fostul ministru Cătălin Predoiu, iar acum Toader poate să facă acelaşi lucru în sens invers.
"A fi desecretizat nu înseamnă să apară totul pe internet. Ci să fie nişte oameni care, sub jurământ să analizeze acea arhivă. Ne interesează raportul care s-a dus la CSAT, care, asa cum arată şi Toader, spune exact ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA, cine a consultat-o, câte copii s-au făcut. Ala e interesant. În rest, lucrurile care sunt înăuntru nu interesează opinia publică, sunt chestiuni de intimitate, de viaţă privată. Faptul că date din acea arhiva au fost folosite pentru a şantaja magistraţi...asta e prea mult pentru o societate civilizată", a mai spus Hoandră.
Tudorel Toader a afirmat săptămâna trecută că nu poate da un termen exact când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, adăugând că, atunci când va avea desfășurătorul tuturor elementelor, va face o comisie.
"Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfășurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie și vom vedea", a declarat Toader, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă va fi vorba despre o desecretizare totală sau parțială, Toader a răspuns: "Nu am cum să spun eu acum totală, parțială, pentru că nu știu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu. Dacă sunt de competența ministrului, le desecretizează ministrul, dacă sunt de competența Guvernului, Guvernul prin hotărâre, dacă vor fi secrete de stat, e alt regim".
O fostă cercetătoare acreditată la CNSAS, Luminița Corneanu, a dezvăluit ce conține arhiva SIPA. Mărturia ei întăreşte ideea că este nevoie de o desecretizare controlată şi că oamenii şantajabili trebuie să dispară din sistemul de justiţie. "Este iadul...Sunt oameni filmați în timpul actului sexual desfăşurat într-o cameră de hotel, sunt transcrieri a sute de zile si nopți de discutii din dormitorul câte unui om, tot, tot", spune femeia.