MENIU

Hidrologii, depășiți de Ciclonul Boris: „Ploaia a fost atât de intensă, încât hărţile precipitaţiilor au rămas fără culori”

Hidrologii, depășiți de Ciclonul Boris: „Ploaia a fost atât de intensă, încât hărţile precipitaţiilor au rămas fără culori” / Foto: Arhivă Profi Media

Ploile torenţiale care s-au abătut, de sâmbătă, asupra Europei Centrale şi de Est, anunţă inundaţii care ar putea atinge "o amploare inedită", au avertizat oamenii de ştiinţă specializaţi în hidrologie şi climă, care urmăresc "cu uimire" aceste evenimente.

Inundaţiile se prefigurează a fi cele mai grave din regiune, de la inundaţiile din 2002 care au afectat Praga, Dresda şi Viena, a estimat Liz Stephens, profesoară specializată în riscuri climatice şi rezilienţă, la Universitatea Reading, din Marea Britanie.

De câteva zile, prognozele meteorologice au permis alertarea autorităţilor şi a publicului. 

"S-au tras învăţăminte din inundaţiile majore din Europa din 2002 şi 2021, dar în unele locuri prognozele anunţă inundaţii de o amploare inedită, iar istoria ne-a arătat că oamenii sunt adesea surprinşi de consecinţele a priori inimaginabile pe care le poate avea un astfel de eveniment", a adăugat specialista.

Apele Române: În Vaslui a plouat cât pentru un an. Inundații precum în Galaţi, o dată la 100 de ani

Hannah Cloke, profesoară de hidrologie în cadrul aceleiaşi universităţi, a asistat în acest weekend, "cu un amestec de uimire şi groază, la modul în care previziunile devin realitate".

"Ploaia a fost atât de intensă, încât hărţile precipitaţiilor, care utilizează nuanţe vii pentru a descrie cele mai abundente precipitaţii, au rămas fără culori. A trebuit să trecem la alb, iar pe hartă era într-adevăr foarte mult alb", a spus ea.