MENIU

Henry Kissinger, fost secretar al SUA: Rusia trebuie să-și evalueze atitudinea față de NATO. Vor fi SCHIMBĂRI GLOBALE după războiul din Ucraina

Henry Kissinger

Apropierea dintre Rusia și China împreună cu războiul din Ucraina au pus comunitatea internațională pe jar. Fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, dezvăluie care sunt adevăratele conexiuni din spatele prieteniei celor două state dar și cauza aversiunii lor față de Europa. De asemenea, fostul om politic spune și care sunt lucrurile pe care comunitatea internațională le poate învăța de pe urma războiului. 

"Cred că situația geopolitică la nivel global va suferi schimbări semnificative după ce războiul din Ucraina se va termina. Și nu este normal ca Rusia și China să fie interesate mereu de aceleași probleme. Nu cred că putem să generăm un posibil dezacord între ele. Dar cred că după războiul din Ucraina, Rusia va trebui să-și evalueze atitudinea față de Europa și în general față de NATO. Așa trebuie să facă și America, și în special Uniunea Europeană. Va trebui să facă asta în momentul în care va învăța ceva din perioada pe care o traversăm acum. Așa că nu cred că este înțelept să avem o poziție contradictorie față de doi adversari, într-un mod în care acest lucru i-ar putea apropia. Și din momentul în care o să aplicăm acest proces în relațiile cu Europa și în discuțiile interne, cred că istoria o să ofere anumite oportunități pe care le putem aplica având o abordare diferită. Totuși, asta nu înseamnă că una dintre aceste state o să devină un prieten apropiat al Vestului. Înseamnă doar că, în ceea ce privește anumite probleme, când o să apară, o să menținem o portiță deschisă spre o altă abordare. Suntem pregătiți să explorăm diferite abordări în ceea ce privește relația noastră, fără a discuta în termeni abstracți care va fi relația dintre ei, pentru că acest lucru va fi determinat doar de interesele pe care le au și de situația pe care o au pe plan intern. Dar aruncând o privire de ansamblu, în ceea ce privește perioada pe care urmează să o traversăm, nu ar trebui să punem la grămadă Rusia și China, de parcă ar fi același lucru", a declarat HENRY KISSINGER, fost secretar al SUA.

EDWARD LUCE, editor național Financial Times: Deci să înțeleg din observațiile făcute de dumneavoastră că încadrarea făcută de către Administrația Biden a acestei probleme geopolitice, de a face parte din democrație sau din autocrație, dumneavoastră credeți că nu este corectă?

HENRY KISSINGER, fost secretar al SUA: Nu sunt de acord ca o poziție contradictorie să fie elementul de bază al acestei relații. Dar, bineînțeles, trebuie să fim conștienți de diferențele de ideologie și de interpretare care există. Dar ar trebui să folosim această conștiință și să o aplicăm asupra analizelor noastre în ceea ce privește importanța problemelor în momentul în care acestea apar, decât să facem din confruntare cea mai importantă problemă. În afară de situația în care suntem pregătiți să facem schimbări în regimul de conducere, principalul scop al politicii noastre externe care cred, dată fiind evoluția tehnologiei și enorma capacitate de distrugere pe care armele existente le au, ne poate fi impus de ostilitatea altora. Dar ar trebui să evităm să generăm noi acest lucru prin atitudinea noastră.