MENIU

Harta oraşelor corupte din România. Capitala conduce

Bucureştiul este cel mai corupt oraş din România! Un studiu realizat de Societatea Academică arată că în Capitală au fost dovediţi aproape 1.000 de funcţionari publici, politicieni, oameni de afaceri sau simplii cetăţeni că luau sau ofereau şpagă. De 15 ori mai mulţi decât media naţională.

Peste 3.000 de corupţi au fost condamnaţi definitiv în România. Două treimi dintre pedepse au fost cu suspendare însă, iar în spatele gratiilor au ajuns doar aproximativ 1000 de persoane.

De departe, cel mai corupt oraş este Bucureştiul. Aproape 900 de persoane din Capitală au fost condamnate pentru diverse fapte de dare şi luare de mită, ori primire de foloase necuvenite. Ceea ce înseamnă o medie de 5 condamnări la 10.000 de locuitori. Pe locul doi în acest top al ruşinii se află judeţul Bacău, unde au fost condamnaţi aproape 200 de corupţi. Cel mai curat judeţ din acest punct de vedere este Sălaj, unde nu au fost decât două persoane condamnate pentru primire şi oferire de foloase necuvenite.

Deţinătorii funcţiilor de primar, consilier local şi deputat sunt cei mai corupţi. Judecătorii au condamnat pentru primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă sau abuz în serviciu 56 de primari, 16 viceprimari, 9 consilieri locali, 7 deputaţi şi 4 senatori.

Interesant este însă că durata medie a pedepselor pentru persoanele cu funcţii publice a scăzut.

Dacă în 2010 un demnitar condamnat pentru corupţie primea, în medie, 3 ani şi 11 luni de închisoare, în 2014, media pedepselor a scăzut la puţin peste 2 ani.