MENIU

Haos în procedura concediilor medicale pentru COVID-19

Haos în procedura concediilor medicale pentru COVID-19

Vid legislativ cu prejudicii enorme pentru angajați. Cei care sunt confirmați cu noul coronavirus și stau acasă pentru că sunt asimptomatici nu își pot lua concediu medical. Astfel, angajații riscă să nu fie plătiți cât sunt bolnavi sau chiar să își piardă locurile de muncă, relatează Realitatea PLUS. 

Medicii de familie spun că cei care sunt infectați cu noul coronavirus, însă nu sunt internați, ci stau în izolare la domiciliu, pot beneficia și ei de concedie medicale în anumite condiții. Respectiv, acestea trebuie să aștepte să se vindece și ulterior să meargă fie într-un spital, fie într-o policlinică și să facă dovada testului pozitiv COVID-19 pentru a obține o scrisoare medicală.

Doar în baza unui astfel de document medicii de familie pot elibera concediile medicale.

Situația ar trebui însă să fie mai simplă pentru cei care sunt internați. Aceștia pot beneficia de concediile medicale în baza biletului de externare, dacă medicul de familie consideră că după internare mai are nevoie de și de o perioadă de izolare.

Concediile medicale pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sunt plătite 100%. În prezent, autoritățile pregătesc o nouă procedură de acotrdare a acestor documente, astfel încât să poată fi eliberate și de către medicii de familie. 

De mai bine de șase luni, mii de români infectați cu noul coronavirus au fost plimbați fie între autorități, fie între anumie instituții pentru a obține aceste concedii medicale. Se așteaptă, însă, ca noua procedură să facă lumină în acordarea acestor concedii medicale. 

Mai multe articole despre:
concedii medicale coronavirus