Un tren nu a putut opri din cauza uleiului de pe șine. A trecut prin gară ca o furtună și a continuat să patineze. La un pas de tragedie, în jud. Suceava
Un tren care circula pe ruta Suceava-București nu a putut să oprească la prima stație din cauza uleiului de pe șine. Incidentul halucinant a avut loc la primele ore ale dimineții, când garnitura trebuia să staționeze în localitatea Verești. Mecanicul a reușit să oprească trenul la sute de metri după stație.
Trenul a revenit pe traseu abia după ce i s-a schimbat locomotiva. O anchetă în cadrul CFR a fost începută, însă călătorii s-au ales cu întârzieri de peste 2 ore.
Trenul InterRegio Suceava – București, care a plecat vineri dimineață din Gara Suceava, a depășit gara din Verești, prima stație, fără să oprească, conform Club Feroviar. Apoi conductorul a dat garnitura cu spatele, iar trenul a acumulat două ore întârziere, după ce a staționat peste 100 de minute la Verești.
În urma verificărilor, s-a stabilit că uleiul de pe șinele de tren provenea de la un marfar încărcat cu ulei de rapiță care a staționat cu o noapte înainte. Pericolul este uriaș, spun specialiștii, pentru că uleiul ar fi rămas și pe roțile metalice ale locomotivei.
În urma incidentului, CFR Călători a remis următorul comunicat de presă: „ Referitor la situația înregistrată astăzi, 8 septembrie 2023, în stația Verești, la trenul IR 1752 Suceava Nord – București Nord, precizăm că motivele producerii acesteia nu sunt generate de CFR Călători. În fapt, situația a fost generată de o indisponibilitate a infrastructurii cauzată de scurgerea de ulei pe șină din vagoanele unui tren privat de transport marfă. Menționăm că pasagerii și echipajul trenului au fost permanent în siguranță. Trenul a plecat din stația Verești, în condiții de siguranță, cu o întârziere de 110 minute”.
Informațiile deținute de Club Feroviar arată că motivul patinării ar fi scurgerea de semințe de rapiță din vagoane pe șine, urmată de strivirea acestora de către roțile de tren. Scurgerea are loc din cauza utilizării unor vagoane nepotrivite la transportul rapiței de către un operator privat de transport feroviar de marfă (UNICOM). Situația este reclamată în zonă de mai multe timp, fără rezultat, cel puțin până în prezent.