MENIU

Hăineală cere plenului CSM apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța

Hăineală cere plenului CSM apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a cerut, joi, plenului CSM, să fie suplimentată ordinea de zi a ședinței cu sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu.

Fosta președintă a Consiliului Superior al Magistraturii a mai solicitat ca plenul să se pronunțe prin hotărâre, cum este procedural, și nu prin adresă. După centralizarea voturilor, CSM a suplimentat ordinea de zi cu această cerere, informează AGERPRES.

De asemenea, în ședința de joi au mai fost formulate cereri de sesizare a IJ pentru efectuarea de verificări pentru apărarea independeței justiției în legătură cu afirmațiile recente ale unor membri ai Guvernului.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat miercuri, la ieșirea din sediul Serviciului Județean al DNA, unde a fost dus pe bază de mandat pentru audieri, că ceea ce i se întâmplă este "un abuz", susținând că a fost luat cu "japca" pentru a i se aduce la cunoștință că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte județene.

"Este un abuz ceea ce mi se întâmplă. Este o acțiune politică a DNA București. (...) Astăzi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal", a afirmat Constantinescu, adăugând că nu a fost citat să se prezinte la DNA.

El a mai declarat că DNA este o instituție care ar trebui desființată.

"Acești angajați, procurori și polițiști DNA și cu poliția politică de la București fac ce vor în continuare, nu contează că e USL la guvernare. Toți ar trebui dați afară, ar trebui desființată această instituție politică DNA", a spus Constantinescu.

Nicușor Constantinescu a fost ridicat miercuri de procurorii DNA pentru audieri. Procurorii DNA din Constanța au început urmărirea penală față de președintele CJ Constanța pentru șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave.