MENIU

Guvernul vrea să schimbe legea vânzării de acțiuni Petrom - Ministerul Energiei are termen de emitere a unui ordin

Guvernul vrea să schimbe legea vânzării de acțiuni Petrom

Guvernul vrea să schimbe legea de vânzare de acțiuni Petrom către foștii salariați care au lucrat în companie între 1997 și 2004! La jumătatea lunii februarie, Ministerul Energiei are termen de emitere a unui ordin care să stabilească procedurile, termenele și condițiile pentru vânzarea acțiunilor, potrivit profit.ro.

Într-un document guvernamental se arată că: „Se impune modificarea actului normativ pentru a pune în concordanță prevederile acestuia cu cadrul legislativ actual, precum și pentru a fi respectate intențiile legiutorului de la momentul privatizării SNP Petrom SA. (...) se propune: modificarea prevederilor actului constitutiv al societății OMV Petrom pentru a pune în concordanță momentele temporare; aprobarea metodei de vânzare către salariații Petrom SA București, persoane îndreptățite, a unui pachet de acțiuni, în una sau mai multe tranșe, reprezentând un procent de maximum 8% din capitalul societății″.

Cel mai probabil, documentul conține o eroare, întrucât prin lege poate fi modificat statutul, nu actul constitutiv al companiei. Acesta din urmă poate fi schimbat doar de acționari.

Potrivit profit.ro, Guvernul vrea ca în februarie să aprobe un proiect de lege în acest sens, dar abia în aprilie s-ar putea finaliza procedura legislativă.

Ordonanța Guvernului din 2003, privind unele măsuri pentru derularea procesului de privatizare a Societății ″Petrom″, precum și statutul Petrom, arată că „Salariații au dreptul să achiziționeze acțiuni ale societății până la limita de 8% din capitalul social, la același preț cu care se vor vinde acțiunile în cadrul procesului de privatizare. Cota procentuală ce urmează a fi achiziționată de salariați și momentele la care se va realiza achiziționarea acțiunilor de către aceștia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

În 2019, ICCJ a decis definitiv, într-un proces intentat de peste 23 de mii de foști salariați Petrom, să impună Guvernului să respecte prevederile acestei ordonanțe.

Ulterior, o firmă înființată în 2021 la Craiova a preluat de la mii de foști salariați ai OMV Petrom drepturi litigioase de a cumpăra acțiuni ale producătorului de țiței și gaze, din participația la companie a statului român. Reprezentanții firmei au susținut că pentru acest demers, au atras finanțări și de la investitori externi specializați în recuperări de creanțe. Firma, Petro Active Investments SA, a intentat mii de procese statului în numele acestor salariați, pentru a obliga Guvernul să pună în executare decizia ICCJ din 2019.

În vara lui 2022, Guvernul a adoptat o hotărâre de aprobare a vânzării de către stat a unui pachet de acțiuni OMV Petrom către foștii salariați ai companiei. Hotărârea prevede doar că va fi vândută o cotă de numai 1% din valoarea capitalului OMV Petrom la data vânzării, până cel târziu la finalul anului 2023, fără să se precizeze cine sunt persoanele îndreptățite să cumpere, la ce preț și în ce condiții, mai notează profit.ro.

În 2020, statului i-a fost interzis, pentru 2 ani, să-și vândă din participațiile deținute la companii. Perioada a expirat în august 2022. 

Mai multe articole despre:
guvern omv lege vanzare actiuni