MENIU

Guvernul român crede că monitorizarea Comisiei Europene nu mai este necesară

Guvernul consideră că monitorizarea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție nu mai este necesară. Poziția a fost exprimată miercuri, după lansarea ultimului raport, apreciat de Executivul de la București drept "pozitiv".

"Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) publicat astăzi de Comisia Europeană reconfirmă progresele continue și constante înregistrate de România în toate domeniile evaluate.

Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedește caracterul durabil și sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupției, fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române și-au asumat și au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoașterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităților române, de exemplu, în structura Strategiei Naționale Anticorupție.

Reformele prevăzute de MCV, inclusiv lupta împotriva corupţiei, sunt şi trebuie în continuare întreprinse în primul rând pentru societatea românească, dincolo de reperele stabilite prin acest mecanism de cooperare și verificare. Angajamentul Guvernului de a îndeplini aceste obiective, în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români, este unul puternic şi fără echivoc", precizează Guvernul într-un comunicat.

De altfel, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că "există premise destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat, acest mecanism să nu mai fie necesar".

"Raportul este în general un raport bun, se înscrie în seria ultimelor două rapoarte care notează progrese cu privire la instituţiile judiciare. Comisia Europeană arată ca s-au făcut progrese în instituţiile din sistemul judiciar şi că se constată un parcurs ascendent, precum în anii precedenţi", a spus Prună, subliniind că  "rezultatele privind instituţiile judiciare şi care se ocupă de monitorizare integrităţii pentru combaterea corupţiei" au fost descrise drept "impresionante" în raport.

Ministrul Justiţiei a ţinut să le mulţumească judecătorilor şi procurorilor "pentru efortul făcut în perioada de 10 ani, de când avem acest mecanism": "Lor le datorăm aceste rezultate şi după 10 ani şi trei rapoarte pozitive există premise  destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat, acest mecanism să nu mai fie necesar", a declarat Prună.

De asemenea, ministrul Raluca Prună a subliniat că, potrivit raportului MCV, "instituţiile care aplică legea - DNA, ÎCCJ, parchetele, ANI - confirmă un trend ascend în ceea ce priveşte eficienţa pe care o au".

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru 2015 a fost dat azi publicității. Comisia Europeana a apreciat tendința pozitivă a luptei anticorupție, dar a adus obișnuitele critici Parlamentului. Comisia UE amintește și de atacurile lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu la adresa Justiției, precum și de presiunile exercitate asupra unor judecători ai Curții Constituționale.