Redevențe noi, metehne vechi. Cum vor fi taxate firmele care exploatează bogățiile României
Un nou sistem de redevențe va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Teoretic, cel puțin.
După ce au ratat startul în 2014 cu schimbarea sistemului de redevențe, cu toate că acesta expira la 31 decembrie anul trecut și se știa de mult acest lucru (practic, s-a făcut cadou încă un an de "boierie" companiilor din domeniul resurselor naturale), în aprilie 2015 un nou termen legal a fost ignorat de Guvernul Ponta.
Executivul a uitat la acel moment din nou de revedenţele care ar putea furniza bani în plus la bugetul de stat, deși noua lege privind redevenţele obliga cabinetul Ponta să o dezbată și definitiveze în aprilie 2015.
La sfârșitul lunii mai, există doar un draft al noului sistem de redevențe, însă oficialii din Executivul Ponta ar fi găsit formula de taxare a companiilor care exploatează resursele naturale ale României.
Mai precis, "ne dorim să colectam la bugetul de stat cel puțin ca până acum", după cum spune secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu.
Noua lege a redevențelor, din nou uitată de Guvern. Cum răspunde Ministerul Finanțelor
Noul sistem de redevenţe va combina taxa pe resurse cu un impozit pe profit şi deduceri pentru investiţii, spun oficialii Ministerului de Finanțe.
Proiectul de lege privind aplicarea unui nou sistem de redevente petroliere va fi finalizat in aceasta vara, urmand sa fie trimis Parlamentului pentru dezbatere in luna septembrie, a anuntat secretarul de stat.
Noul sistem de redevenţe, care trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, va fi construit pe un mecanism format din taxa pe resursele naturale, un impozit pe profit generat de creşterea preţurilor pe piaţă şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate în domeniu, a declarat Dan Manolescu, în cadrul unei conferinţe de profil.
'România trebuie să creeze un sistem care să îi permită să obţină din această zonă o cotă a taxelor similară cu cea din statele cu resurse asemănătoare. Piaţa aşteaptă un sistem care să ofere predictibilitate pe un termen mai lung şi să asigure colectarea unor sume comparabile cu ceea ce se obţine în alte state. Suntem în proces de a stabili acest mecanism care să combine avantajele sistemului de redevenţe care asigură stabilitatea colectării unui flux constant de sume la buget cu flexibilitatea pe care un mecanism de impozitare a profitului o conferă pentru a capta acele creşteri de preţ care, în această zonă a resurselor naturale, în ultimii ani sunt destul de frecvente şi în amplitudini mari şi, în acelaşi timp, să permită şi o flexibilitate a investiţiilor de care operatorii economici au nevoie', a explicat Dan Manolescu, citat de Agerpres.
El a precizat că, prin noul sistem, statul vrea să încaseze cel puţin la fel de mult la buget ca şi în actualul sistem. În plus, reprezentantul Finanţelor a explicat că taxarea redevenţelor va fi aplicată doar pentru partea de exploatare (upstream).
Premierul Ponta nu putea schimba "peste noapte" redevenţele de care ştia de 10 ani
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, a declarat că taxele vor fi diferenţiate în funcţie de gradul de dificultate al exploatării.
'La exploatările offshore au acces doar cei cu tehnologii avansate şi cu putere financiară, pentru foraje care ajung la peste 3.000 de metri, care presupun costuri foarte mari pentru seismică. Vom introduce în proiectul de act normativ şi mecanismele care să facă diferenţiere între zonele clasice şi cele grele din punct de vedere al adâncimi, fie că sunt onshore sau offshore. Sperăm să fie un mecanism mai bun decât cel actual şi să genereze venituri suplimentare la stat, dar să răspundă şi unui criteriu de atractivitate', a explicat Duţu.
În opinia sa, actualul sistem de redevenţe se situează la nivelul pieţei europene cu mici abateri, dar trebuie să ţinem cont că resursele noastre sunt spre epuizare, suntem pe scădere de producţie, iar exploatarea zăcămintelor în continuare necesită investiţii.