Guvernul își bate joc de consumatorii vulnerabili. Normele n-au fost încă publicate, deși e vorba de un volum imens de documente
Guvernul nu se grăbește să pună în aplicare legea consumatoriilor vulnerabili. Cu toate că legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 noiembrie, normele metodologice nu au fost încă publicate, în condițiile în care este vorba de un volum excesiv de birocrație.
Guvernul nu se grăbește să pună în aplicare legea consumatorilor vulnerabili. Cu toate că legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 noiembrie, normele metodologice nu au fost încă publicate, în condițiile în care este vorba de un volum excesiv de birocrație.
Legea prin care milioane de români ar putea beneficia de sprijin pentru plata facturilor de energie și încălzire se bazează pe un formular de 14 pagini, cu aproximativ 500 de câmpuri de completat, căruia fiecare solicitant trebuie să-i atașeze alte 25 de documente doveditoare.
Deși procedura birocratică este extrem de voluminoasă și ridică serioase semne de întrebare privind capacitatea unor solicitanți de a putea completa formularele, guvernul întârzie publicarea normelor metodologice de aplicare.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, promitea pe 24 septembrie că "cel mai probabil săptămâna viitoare (27 septembrie - 3 octombrie N.R.) aceste norme vor fi publicate în Monitorul Oficial şi după aceea vor putea să înceapă întâi să analizeze dacă sunt posibili beneficiari şi apoi să completeze formularele".
În aceeași declarație, Turcan le cerea autorităților locale "să nu mai găsească scuze, ci să facă eforturi maxime astfel încât această lege să fie aplicată de la 1 noiembrie".
Camera Deputaților a adoptat, în data de 7 septembrie, în calitate de for decizional, proiectul Legii consumatorului vulnerabil. Proiectul a fost promulgat, 9 zile mai târziu, de către președintele Klaus Iohannis.
Potrivit estimărilor, până la 10 milioane de români ar putea beneficia de prevederile legii.