Taxă de solidaritate pentru TOATE companiile de energie. Profiturile nejustificate, supraimpozitate
Producătorii de energie electrică, traderii și furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale vor plăti, de la 1 septembrie, o contribuție de solidaritate, se arată în Ordonanța de Urgență privind măsurile aplicabile clienţilor finali, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul Energiei.
Potrivit proiectului aflat pe masa Executivului, valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh. Această valoare este cu mult sub prețul la care se tranzacționează energia electrică în aceste zile.
De asemenea, toate firmele de energie vor plăti o contribuție de solidaritate, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexa nr.6 și anexa 6.1.
Pentru orice tip de tranzacții de vanzare de energie electrica la export sau livrare
intracomunitara de pe teritoriul României persoanele prevazute la art. 15 alin. (1)
contributia de solidaritate (CS) se determina astfel:
CS= (Pmt – Pa ) x Qt x 100%
Unde
Qt – cantitatea de energie tranzactionata la export sau livrata intracomunitar
Pmt - pretul mediu de tranzactionare a energiei pe PZU din ziua anterioara tranzactiei
Pa - pretul de achizitie.
14. La articolul 16, alin. (7) se modifică și va avea următorul cuprins:
(7) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 15 alin. (4) de către producătorii de energie electrică se constată şi se sancţionează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
În plus, tranzacțiile în scop de speculă cu energie vor fi sancționate:
La art.16, se introduce un alineat nou, alin. (74) , cu următorul cuprins:
”Vanzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi si/sau furnizori cu activități de trading, in scopul vadit de a creste prețul, se sancționează de către ANRE, cu amenda de 5% din cifra de afaceri.”.
Proiectul de OUG le interzice producătorilor de gaze, care au și producție de energie electrică (cazul Petrom, cu centrala de la Brazi, și Romgaz, cu vechea centrală de la Iernut), să vândă gazele către propriile centrale cu un preț mai mare de 100 lei/MWh. Acest lucru înseamnă că producătorii respectivi ar putea să renunțe la producția de energie electrică, preferând vânzarea directă a gazelor cu un preț mai mare.