Guvernul vrea spital regional la Constanţa cu bani din Turcia, dar refuză banii UE
Guvernul Dăncilă vrea să facă un spital regional cu fonduri din Turcia, dar spune pas banilor UE, deşi europenii trag de noi să le luăm banii. În perioada 26-27 octombrie 2018, ministrul Sănatatii, Sorina Pintea a continuat la Istanbul discuțiile cu omologul turc, Fahrettin Koca, pentru demararea parteneriatului public- privat ce vizează construcția spitalului regional Constanța.
Vizita de lucru a ministrului Sănătății în Turcia a avut loc ca urmare a discuțiilor demarate la data de 15 octombrie 2018, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale, document care promovează încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar.
Cei doi oficiali au stabilit ca în termen de 2 luni să se definitiveze textul înțelegerii.
"Mișcăm lucrurile în ceea ce privește construcția spitalelor regionale așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Anul acesta am avansat mult procedurile de pregătire a proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iasi. Pentru aceste unități, încă din anul 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor. Pentru construirea viitorului spital regional Constanța am început la mijlocul lunii discuțiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. Spitalul se va construi după modelul unuia din marile unități sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1000 paturi care va cuprinde toate specialitătile medicale", a declarat ministrul Sorina Pintea.
De asemenea, Sorina Pintea l–a informat pe ministrul turc că, în conformitate cu Acordul de întelegere semnat acum 2 săptămâni la Ankara, Ministerul Sănătății din România a desemnat reprezentanții care vor face parte din grupul de lucru mixt, urmând ca nominalizările să fie trimise părții turce în cel mai scurt timp.
La rândul său, ministrul turc Fahrettin Koca a reafirmat interesul Turciei privind finalizarea în termen de 2 luni a unei înțelegeri privind demararea unui parteneriat public - privat.
"Pacientul român se află în centrul politicilor promovate de Ministerul Sănătății. Dorim ca viitoarea noastră colaborare să vizeze în special pacienții români cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care vor beneficia de tratament în Turcia pentru anumite patologii", a mai spus Sorina Pintea.
Corina Crețu, critici dure în România. Miliarde de euro, pierdute de guvern într-un domeniu sensibil
Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a lansat luni o nouă critică dură la adresa Bucureștiului, în privința capacității de absorbție a fondurilor europene într-un domeniu "sensibil".
România a pierdut 1,8 - 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil - infrastructura de transport, a declarat, la București, Corina Crețu.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, au discutat, luni, despre posibilităţile de finanţare existente pentru construirea a trei spitale regionale şi au identificat soluţii de realizare a acestora.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis luni, premierul Dăncilă a avut luni o întrevedere cu Corina Creţu, în contextul participării oficialului european la Conferinţa "O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţenii săi".
Conform Executivului, în cadrul întrevederii a fost abordat subiectul construirii a trei spitale regionale, un "proiect prioritar pentru Guvernul României". "Cei doi oficiali au discutat despre posibilităţile de finanţare existente şi au identificat soluţii de realizare a acestor spitale", se precizează în comunicat.