Guvernul ezită cu modificarea Codului Penal. Aşteaptă deciziile Curţii Constituţionale
Ministrul Justiţiei una zice, alta face. Deşi dimineaţă Florin Iordache spunea că va lansa astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, câteva ore mai târziu s-a răzgândit. Ministerul Justiţiei a anunţat că NU este preocupat de un astfel de proiect şi că abia sunt centralizate deciziile Curţii Constituţionale. Asta în timp ce proiectul era trimis deja la CSM pentru avizare. De parcă nu era de-ajuns, Iordache a revenit asupra deciziei. A hotărât să retragă proiectul şi să facă unul mai complex.
Ministerul Justiției a anunțat luni că "nu este preocupat" să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.
"Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, iar acestea vor fi analizate în perioada următoare", se precizează în comunicat.
Comunicatul a venit după ce ministrul Justiției, Florin Iordache, anunțase că un proiect de lege privind modificarea codurilor penale va fi pus în dezbatere publică luni.
Realitatea TV a și obţinut controversatul proiect de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, anunțat de ministrul Iordache. Deşi sutele de mii de protestatari se aşteptau ca Ministerul Justiţiei să excludă din document articolele controversate, acest lucru nu s-a întâmplat.
În continuare, nu pot fi traşi la răspundere pentru favorizarea făptuitorului cei care şi-au ajutat rudele prin emiterea sau aprobarea de acte normative.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul abuzului în serviciu. Fapta este dezincriminată pentru emiterea şi adoptarea de acte normative.
Există totuşi o modificare. În proiectul de lege este exclus pragul de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Astfel că infracţiunea nu mai este condiţionată de valoarea pagubei create, iar cei vinovaţi vor răspunde în faţa legii indiferent de cât de mic este prejudiciul. Pentru abuz în serviciu, legea prevede, ca şi în ordonanţă, o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.
Neschimbat a rămas şi articolul referitor la denunţători. Aceştia pot face un denunţ în cel mult jumătate de an de la săvârşirea faptei.