MENIU

Guvernul era obligat de lege să dea 500 de euro pentru fiecare nou-născut. CE A FĂCUT

<p>Leul pierde teren &icirc;n faţa euro</p>

Guvernul va amana din nou alocarea de cupoane sociale pentru educatie si nu va acorda nici in 2015, asa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut, scrie Mediafax, care citeaza un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a obtinut.

Legea Educatiei din 2011 prevede ca "statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale" (Art. 356 - 1).

Potrivit legii, "titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului elibereaza vouchere echivalente in valoare cu sumele solicitate". Retragerea sumelor in alte conditii decat cele prevazute de lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an, se mai arata in legea in vigoare.

Aceasta suma de 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut trebuia sa se aplice incepand din anul 2013, dupa cum prevede legea. Mai multe pe Hotnews.

Mai multe articole despre:
nou-născuţi nou născut