MENIU

Guvernul Ciolacu, avertizat după Ordonanța ieftinirii celor 14 alimente de bază - Criza alimentară din România, prezisă de CES - Document

Avertisment pentru Guvernul Ciolacu transmis de Consiliul Economic și Social. Ieftinirea alimentelor poate duce la o criză alimentară.

Criza alimentară. Aviz nefavorabil CES. Consiliul Economic Social a tras un semnal de alarmă înainte ca Guvernul Ciolacu să adopte OUG de ieftinire a prețurilor la alimente de bază. 

Criză alimentară. Aviz nefavorabil CES. Potrivit ordonanței adoptate de guvern, procesatorii și marile magazine nu vor mai putea să pună un adaos comercial mai mare de 20%, iar distribuitorii vor fi limitați la 5%. Măsura se aplică însă doar pentru 14 alimente de bază, cu specificații clare. Scad astfel prețurile doar la un anumit timp de pâine, la anumite tipuri de lactate sau anumite tipuri de carne. 

OUG privind combaterea creșterii excesive a prețurilor la unele produse conține măsuri „de natură a determina o criză alimentară”, se arată în avizul din 27 iunie al Consiliului Economic și Social (CES), cu trei zile înaintea adoptării actului normativ de către Guvernul Ciolacu, pe 30 iunie. Măsura va intra în vigoare la începutul lunii august, însă specialiștii avertizează că în loc să scadă prețurile vor urma scumpiri. Iar Consiliul Concurenței atrage atenția că magazinele ar putea crea inclusiv un cartel, iar odonanța ar putea să provoace pneurie pe piață. 

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care plafonează prețurile la alimente. Vorbim însă de doar câteva produse cu specificații stricte.

LISTA cu alimente care vor avea preţ redus din iulie: 

1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități;
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%;
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac;
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg;
6. Mălai standard 1 kg;
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc;
8. Ulei de floarea-soarelui 1L;
9. Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard);
10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc);
11. Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia);
12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă);
13. Cartofi proaspeți albi vrac;
14. Zahăr alb tos 1 Kg.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

Criză alimentară. Aviz nefavorabil CES. Reprezentanții părții sindicale au votat pentru avizarea favorabilă a proiectului de act normativ, însă reprezentanții părții patronale și reprezentanțiii asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ale societății civile au votat pentru avizarea nefavorabilă.

În avizul CES, în timp ce se arată că „reprezentanții părții sindicale au votat favorabil, cu mai multe observații”, printre care extinderea listei și pentru reducerea la laptele de vacă de consum și pentru produsele cu conținut de până la 3,5% grăsime, precum și negocierea cu un grup restrâns de operatori, pentu că ar fi „ignorat complet Legea 367/2002 a dialogului social”, reprezentanții părții patronale au avizat negativ OUG a Guvernului privind ieftinirea listei de 14 alimente.

Criză alimentară. Aviz nefavorabil CES. Patronatele și asociațiile și fundațiile societății civile nu sunt de acord cu OUG, reprezentanții acestora din CES au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectului de act normativ, cu următoarele observații:

- prin faptul că Guvernul a negociat doar cu un grup restrâns de operatori, se poate considera că acesta a ignorat complet Legea nr. 367/2022 privind dialogul social”;

- întrucât activitatea Consiliului Concurenței prezintă o serie de inconsistențe, se poate considera că piața nu funcționează după regulile economiei libere, fapt ce poate fi imputat Guvernului. Mai mult decât atât, acest lucru poate fi și un semn indirect al tolerării unor oligopoluri”;

- măsurile propuse sunt de natură a determina o criză alimentară, pentru că producătorii și retailerii se vor orienta către produsele profitabile, în dauna celorlalte.

DOCUMENT - AVIZUL CES PE OUG DE PLAFONARE PREȚ LA 14 ALIMENTE