Accesul la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile le dă bătăi de cap guvernanților. Ciolacu: Vom crea un grup de lucru
Guvernul va aproba crearea unui grup de lucru care să identifice soluţii privind accesul pacienţilor la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile, a anunțat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită accesul pacienţilor la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile. Aceste soluţii vor fi discutate şi cu industria farmaceutică din România", a declarat premierul, la începutul şedinţei de Guvern de joi, de la Palatul Victoria.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a prezentat modul în care urmează să funcţioneze grupul de lucru.
Angajările în Sănătate, deblocate de Guvern. 2.700 de posturi vacante din spitale și la serviciile de ambulanță vor fi scoase la bătaie
"Problema aprovizionării cu medicamente este o problemă a întregii Uniuni Europene. Ca urmare, încă de la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, pentru care s-au semnalat discontinuităţi în toate statele membre. Eu am participat la reuniunea miniştrilor Sănătăţii, care a dus, practic, la operaţionalizarea acestei alianţe, iar la nivel naţional ne preocupă două elemente. Primul, aşa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente al pacienţilor din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituţional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătăţii, ca şi coordonatori ai acestui domeniu de producţie a medicamentelor, dar şi cu alte agenţii aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum şi cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice, în calitate de invitaţi", a explicat Rafila.
Comisia Europeană a solicitat suspendarea autorizaţiei pentru o serie de medicamente generice neconforme. 45 sunt autorizate în România
El a evidenţiat, totodată, importanţa investiţiilor în industria farmaceutică, precum şi a independenţei Uniunii Europene în ceea ce priveşte materiile prime din care se produc medicamente.
"Cel de-al doilea element extrem de important este cel legat de importanţa majoră a industriei farmaceutice ca şi contributor la Produsul Intern Brut al României şi, cu siguranţă, în cadrul acestui grup de lucru interinstituţional vom încerca să găsim soluţii pe care alte state le-au aplicat. Vă dau un exemplu de bună practică - Spania, (cu măsuri) care au dus la încurajarea investiţiilor în acest sector şi la crearea unei independenţe în ceea ce priveşte producţia de medicamente, inclusiv de materii prime, pentru că materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin în cea mai mare parte din Asia, din India şi din China. Stabilirea unei independenţe a Uniunii Europene în ceea ce priveşte materiile prime din care se fac aceste medicamente este, de asemenea, o condiţie esenţială", a declarat Rafila.