MENIU

Guvernul Austriei a fost demis prin moţiune de cenzură

Guvernul cancelarului Austriei, Sebastian Kurz, a fost demis luni prin moţiune de cenzură, în contextul crizei politice generate de un scandal de corupţie.    

Parlamentul Austriei a aprobat luni după-amiază moţiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) împotriva Guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moţiunea social-democrată a fost susţinută şi de Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta), precum şi de mişcarea JETZT (ACUM, de stânga).

Guvernul Austriei era susţinut de o coaliţie formată de Partidul Popular Austriac cu Partidul Libertăţii. Alianţa politică s-a destrămat după ce cancelarul Sebastian Kurz a cerut demiterea din Guvern a unor lideri ai Partidului Libertăţii în contextul scandalului de corupţie în care este implicat vicecancelarul demisionar Hainz-Christian Strache.

Pe fondul crizei, preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în septembrie.

 

Sebastian Kurz lansează campania de realegere, la trei ore după ce guvernul său a căzut

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz a ţinut un miting electoral la mai puţin de trei ore după ce guvernul său a căzut în urma unei moţiuni de cenzură, votată în parlament de partidele de opoziţie, informează DPA.

"Sunt încă aici", a spus Kurz în faţa unei mulţimi de susţinători şi oficiali ai Partidului Popular Austriac (OeVP), aduşi la Viena cu autobuzele pentru a participa la acest eveniment organizat dinainte.

Partidele de dreapta şi de stânga care au votat împotriva sa nu au nimic să ofere, cu excepţia dorinţei de a scăpa de el, a acuzat Kurz.

"Ele nu pot opri schimbarea pe care am început-o", a adăugat el, în ovaţiile mulţimii.

Moţiunea de cenzură a fost susţinută de parlamentarii social-democraţi şi ai Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema-dreaptă), care s-a aflat în coaliţia de guvernare cu Kurz până în urmă cu o săptămână când liderul său, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, a fost în centrul unui scandal video şi a demisionat.

Kurz a pus capăt alianţei şi a condus un guvern minoritar interimar.

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, trebuie să numească acum un nou cancelar pentru a forma un guvern care să obţină sprijinul parlamentului până la viitoarele alegeri naţionale, ce ar urma să fie organizate în septembrie.

Mai multe articole despre:
guvern Austria moţiune de cenzură